2008/08/30

Ο Ρουσόπουλος μετράει τις συχνότητες της ΕΡΑ δυο φορές!!!

Ο υπουργός επικρατείας κ. Ρουσόπουλος, σε απάντηση που έστειλε στην Ελευθεροτυπία και συγκεγκριμένα στον κ. Καννελόπουλο και στην στήλη "Τετ-ράδιο" σε ερωτήματα που έθεσε ο κ. Καννελόπουλος για το νεο χάρτη συχνοτήτων, συνεχίζει την παραπληροφόρηση για το θέμα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων.

Δείτε πρώτα ένα απόσπασμα απο την απάντηση του κ. Ρουσόπουλου:

Στο δεύτερο ερώτημά σας αναφέρεστε σε περιορισμό των διαθέσιμων συχνοτήτων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον προηγούμενο χάρτη συχνοτήτων όπου είχαν προβλεφθεί 35 συχνότητες για ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αττκή, στον παρόντα χάρτη προβλέπονται 40 συχνότητες, ενώ συνολικά φτάνουν τις 53 στην Αττική -μαζί με την ΕΡΤ και τη Βουλή. Επιπροσθέτως, ο συνολικός αριθμός ραδιοφωνικών σταθμών είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα από ό,τι σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα (π.χ. στο Λονδίνο 18 τοπικοί, 7 εθνικής εμβέλειας, στο Παρίσι 49 σταθμοί).

Ο υπουργός μας λέει ότι σύμφωνα με το νέο χάρτη συχνοτήτων, 53 ραδιοφωνικοί σταθμοί θα εκπέμπουν νόμιμα στην Αττική. 40 ιδιωτικοί και 13 συχνότητες της ΕΡΤ. Όμως, οι 13 συχνότητες της ΕΡΤ δεν αντιστοιχούν σε 13 ξεχωριστούς σταθμούς. Αυτοί είναι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ αυτή τη στιγμή με βάση την Αττική:

ΝΕΤ 105,8 (105,8 από Υμηττό, 91,6 από Πάρνηθα και 97,9 από Γεράνεια)
Δεύτερο Πρόγραμμα (103,7 από Υμηττό, 102,9 από Πάρνηθα και 99,9 από Γεράνεια)
Τρίτο Πρόγραμμα (90,9 από Υμηττό και 95,6 από Πάρνηθα)
ΕΡΑ Σπορ (101,8 από Υμηττό, 100,9 απο Πάρνηθα και 105,0 από Γεράνεια)
Κόσμος 93,6 (93,6 από Πάρνηθα και 107,0 από Υμηττό)
Φιλία (665 στα μεσαία. Πρίν μερικά χρόνια είχε βγεί απο τους 107 στα FM, αλλά αργότερα πήρε την θέση του στην συχνότητα αυτή ο Κόσμος 93,6)
Φωνή της Ελλάδος (εκπέμπει μόνο στα μεσαία και στα βραχέα)

Υπάρχει και ο υπό σύσταση ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλής, που προβλέπεται να εκπέμψει απο τους 106,7 ταυτόχρονα απο την Πάρνηθα και Αίγινα, σύμφωνα με το νέο χάρτη συχνοτήτων.

Έτσι υπάρχουν το πολύ 7 σταθμοί της ΕΡΤ που θα εκπέμψουν στα FM στην Αττική (με δεδομένο η μη εκπομπή της Φωνής της Ελλάδος στα FM). Οι υπόλοπιες 6 συχνότητες της ΕΡΤ θα είναι αναμεταδότες αυτών των σταθμών της ΕΡΤ (κατάχρηση συχνοτήτων που δεν χρειάζεται να γίνει με την τεχνολογία SFN που επιτρέπει παράλληλη εκπομπή απο την ίδια συχνότητα από δύο η περρισότερα κέντρα εκπομπής, θέμα που έχουμε αναλύσει εδώ στο radiofonosos).

Ο κ. Ρουσόπουλος, λοιπόν, από πού βγάζει 13 σταθμούς της ΕΡΤ? Υπάρχουν σχέδια για 6 νέα ραδιόφωνα της ΕΡΤ? Αν ναι, ποίος θα τα στελεχώσει και ποίος θα τα πληρώσει αυτά τα ραδιόφωνα? Αν οχί, πως έκανε ο υπ. επικρατείας τέτοιο σοβαρό λάθος?

Με 40 ιδιωτικούς σταθμους συν 7 σταθμούς της ΕΡΤ, η Αττική θα έχει 47 σταθμούς, λιγότερους απο τους 49 σταθμούς που λέει ο ίδιος ο κ. Ρουσοπούλος ότι εκπέμπουν στο Παρίσι.

Επίσης, κάνει μεγάλο λάθος ο κ. Ρουσόπουλος όταν λέει οτί η η Αθήνα θα είναι η ευρωπαϊκή πρωτέβουσα με τους περρισότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έχει μετρήσει πόσοι σταθμοί εκπέμπουν στην Ρώμη? Στην Μαδρίτη? Στην Μόσχα? Ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη? Και εκτός από της πρωτέβουσες, έχει μετρήσει πόσοι σταθμοί εκπέμπουν σε πόλεις όπως το Μιλάνο, την Νάπολι, ακόμα και την Άγκυρα? Έχει μετρήσει πόσοι σταθμοί εκπέμπουν στην περιοχή της Νέας Υόρκης η της Λος Άντζελες? Θα διαπίστωνε ότι σε όλες αυτές τις πόλεις εκπέμπουν περρισότεροι από 47 σταθμοί και περρισότερες από 53 συχνότητες στα FM.

Τέλος, ο κ. Ρουσόπουλος απέφυγε να απαντήσει ουσιαστικά στα άλλα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Καννελόπουλος απο την Ελευθεροτυπία (ερωτήματα που έχουμε θέσει και εμείς μέσω του radiofonosos), όπως, π.χ., γιατί περιορίζουνται οι συχνότητες στα FM μέχρι τους 102 στην Θεσσαλονίκη και ουσιαστικά μέχρι τους 103,7 στην Αττική (με ελάχιστους σταθμούς μετά απο αυτό το σημείο της μπάντας) ενώ σε ΟΛΕΣ τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής υπάρχουν σταθμοί μέχρι τους 107,9 στα FM, ακόμα και σε περιοχές που είναι δίπλα σε αεροδρόμιο η αεροδιάδρομους. Επίσης, δεν απάντησε ουσιαστικά στο ερώτημα για το θέμα της εξαίρεσης των κομματικών ραδιοφωνικών σταθμών από την διαδικασία αδειοδότησης, κάτι που είναι πραγματικά και αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: