2008/10/26

Radio Free Europe

Το Radio Free Europe είναι, υπενθυμίζουμε, ένα τραγούδι των REM
Δεν ζει κι αυτός ο Πιραντέλο, έχει πεθάνει καμιά εβδομηνταριά χρόνια τώρα, ώστε να απαντήσει στον Θόδωρο Ρουσόπουλο με το διαχρονικό «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε». Σε επιστολή που έστειλε προ διμήνου στο «ΤετΡάδιο» ο (εσαεί) υπουργός Επικρατείας υποστήριζε ότι η Αθήνα με τα 47 ραδιόφωνα στα FM είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τους περισσότερους ραδιοσταθμούς. Τώρα λοιπόν που το θέμα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων τίθεται ξανά επί τάπητος, με την πρώτη ημέρα του 2009 να έχει οριστεί ως η ημερομηνία εφαρμογής του νέου νόμου για τις άδειες, ας ξεκαθαρίσουμε αν έχει δίκιο ή όχι ο υπουργός ρίχνοντας μια ματιά στο τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σημειώνοντας εκ των προτέρων πως κι εκεί τυγχάνει να έχει φτάσει ο πολιτισμός αφού λειτουργούν ένα ή και δύο αεροδρόμια. Και το λέω γιατί ειλικρινά δεν γνωρίζω κατά πόσο ευθύνονται για τις σχετικά περιορισμένες συχνότητες των αθηναϊκών ερτζιανών οι παρεμβολές στο Ελευθέριος Βενιζέλος όπως τουλάχιστον διαβάζουμε στη μελέτη του υπουργείου. Το Παρίσι λοιπόν μετράει περισσότερους από 50 ραδιοσταθμούς. Κάποιες δε από τις συχνότητες μοιράζονται μεταξύ δύο ή και παραπάνω ραδιοφώνων που καλύπτουν διαφορετικές μεταξύ τους περιοχές. Οσο για την Κωνσταντινούπολη, οι κάτοικοι της πόλης έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε περισσότερους από 100 ραδιοσταθμούς όλων των ειδών. Ποικιλία. Και για να ξέρουμε τι παίζεται εκεί, στο Νο 1 του «Alem 89,2» βρίσκεται ένας Τούρκος καλλιτέχνης ονόματι Sezen Aksu και στο Νο 2 ο Serdar Ortac -άγνωστου, αμφότεροι, μουσικού ύφους.

Οχι πως η Μαδρίτη πάει πίσω. Εκεί ο αριθμός των ραδιοσταθμών είναι σχεδόν τριπλάσιος (!) από τον δικό μας. Λογικό, μια και το διάστημα στην μπάντα των FM μεταξύ δύο διαδοχικών σταθμών είναι 0,1 mHz όταν στην Αθήνα δεν είναι ποτέ μικρότερο των 0,3 mHz. Στη Λισαβόνα, τέλος, μετράμε ούτε λίγο ούτε πολύ εβδομήντα ραδιοσταθμούς. Με τα «Radio Mirasado» και «Best Rock FM» να ξεχωρίζουν -το τελευταίο παίζει πολύ Coldplay και Green Day αλλά και τους ντόπιους Xutos & Pontaps.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: "MEDIA" - Ελευθεροτυπία 25/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: