2008/07/31

Κατάχρηση συχνοτήτων απο την ΕΡΤ στην Αττική και παρατηρήσεις για τον χαρτη συχνοτήτων της Αττικής

Για ποίο λόγο έχει στην κατοχή της 13 συχνότητες στην Αττική η ΕΡΑ? Σε καμία άλλη Ευρωπαική πόλη δεν διαθέτει τόσες συχνότητες η κρατική ραδιοτηλεόραση. Ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη των 101 νόμιμων σταθμών, η κρατική TRT εκπέμπει σε μόνο 5 απο αυτές.

Η δικαιολογία για τόσα χρόνια είναι οτι ένας σταθμός πρέπει να εκπέμψει απο τουλάχιστον δυο διαφορετικά σημεία του λεκανοπεδίου για να μπορεί να καλύψει όλες τις περιοχές. λόγο της μορφολογίας της περιοχής. Όμως, εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει η τεχνολογία SFN (single-frequency network) που επιτρέπει σε αναλογικούς σταθμούς στα FM να εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα ταυτόχρονα απο δυο (η περρισότερα) σημεία εκπομπής χωρίς να δημιουργούν παρεμβολές μεταξύ τους. Ακομά και στην Ελλάδα εφαρμόζεται αυτή η τεχνολογία απο μερικούς σταθμούς (π.χ. Σκαϊ και ΑΝΤ1, που εκπέμπουν απο την ίδια συχνότητα απο Υμηττό, Πάρνηθα και Αίγινα χωρίς πρόβλημα).

Δείτε και ένα σχετικό white paper που αναφέρει την εκπομπή του Antenna FM στην Αττική με την τεχνολογία αυτή: http://www.google.com/url?sa=t&ct=res&cd=1&url=http%3A%2F%2Fwww.bdcast.com%2Ffgal%2Fwhite_paper%2FA_New_Approach_to_Synchronous_FM_BCEWHP.pdf&ei=ud-QSJ3bGIPyeevPyZ4H&usg=AFQjCNEtI3uCXb4rNJ_i8rzWFIWqhMB3MA&sig2=B6qo10f3A8oDaLrDJHLPEg

“Utilizing its FXi exciter technology, Broadcast Electronics has configured, tested and successfully implemented a system that has set a new standard for digital synchronous FM performance. A system installed for Antenna FM in Athens, Greece in 2002 has proven this technology directly in comparison with other methods on the market, and has been operating successfully for over a year, and two more systems have been installed in Athens. Subsequent systems have been installed across the US, as well as in New Zealand and the Philippines”
Να αναφέρουμε επίσης οτι στην Αμερική, το FCC δίνει άδειες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στα FM για “boosters” (εκπομπή σταθμού απο δεύτερο σημείο εκπομπής στην ίδια συχνότητα με την κεντρική, για την αποτελεσματική κάλυψη περιοχών όπου υπάρχει αδύναμο --η ανύπαρκτο-- σήμα απο τον κεντρικό πομπό του σταθμού και εφόσον ο σταθμός έχει το δικαίωμα να καλύψει την συγκεγκριμένη περιοχή μέσω της άδειας του).
http://www.fcc.gov/mb/audio/translator.html#WHATIS

Η ΕΡΤ, λοιπόν, γιατί να είναι η εξαίρεση? Δεν θα μπορούσε να εκπέμπει ταυτόχρονα στην ίδια συχνότητα απο τον Υμηττό, την Πάρνηθα, την Αίγινα, ακόμα και τα Γεράνεια? Θα χρειαστεί το πολύ 6 συχνότητες (για τους σταθμούς ΝΕΤ, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, Κόσμος, ΕΡΑ Σπορ και το νέο ραδιόφωνο της Βουλής), απελευθερώνοντας έτσι τουλάχιστον 7 συχνότητες μόνο στην Αττική για ιδιωτικόυς σταθμούς (και για τοπικούς σταθμούς μικρής ισχύος) και αρκετές νέες συχνότητες στους γειτονικούς νομούς. Θα είναι και πόιο αποτελεσματική η κάλυψη της ΕΡΑ καθώς θα μπορεί να εκπέμπει απο περρισότερα σημεία εκπομπής, ενω οι ακροατές της ΕΡΑ θα χρειαστεί να θυμούνται μόνο μια συχνότητα για το κάθε σταθμό της κρατικής ραδιοφωνίας.

Διαβάστε και ένα απόσπασμα απο την στήλη "Radio Days" της Ελευθεροτυπίας από την 11/8/96: "γ) Tακτοποίηση των ερτζιανών υπόσχεται η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο με απόδοση 20 συχνοτήτων στους ιδιώτες και 13 στην EPA. Tο τελευταίο νούμερο, ως γρουσούζικο, εικάζεται ότι θα περικοπεί δραστικά" Τί άλλαξε απο το 1996 μέχρι σήμερα?

Δείτε και ένα παράδειγμα: αν η ΕΡΑ εκπέμπει μόνο απο τους δίαυλους που προβλέπουνται για χρήση της απο τον Υμηττό (91.0, 97.9, 101.8, 103.7, 105.8) και απο τους 106.7 απο όπου σχεδιάζεται να εκπέμψει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλής, και λαμβάνοντας υπόψιν τις συχνότητες στους γειτονικούς νομόυς, απελευθερώνονται οι εξής συχνότητες για ιδιωτικούς σταθμούς: 91.6, 93.6, 95.6, 99.8, 100.1* (λαμβάνοντας υπόψιν σταθμό στην Πάρο στους 100,1, αν και προβλέπεται εκπομπή απο την Πάρο και στους 98.9 απο όπου θα εκπέμπει σταθμός και απο τον Υμηττό, και μεταφέροντας τους 100.3 του Υμηττού στους 100.4), 100.7, 101.0, 102.8, 103.1, 103.4 και 107.0. 'Ολα αυτά χωρίς οι νέες συχνότητες να πέφτουν πάνω σε συχνότητες γειτονικών νομών απο κέντρα εκπομπής που υπάρχει πιθανή παρεμβολή απο τον Υμηττό.

Θα μπορούσαν να εκπέμψουν επιπλέον σταθμοί στους 101.6 (μεταφέροντας την ΕΡΑ Σπορ στους 101.9 απο τους 101.8), 104.1, 104.7, 106.0 (μεταφέροντας την ΝΕΤ στους 105.7 απο τους 105.8), 106.3, 107.5 και 107.8. Άλλες 7 συχνότητες δηδαλή, που φέρνει τον αριθμό συχνοτήτων για ιδιωτικούς σταθμούς στην Αττική στους 54. Όσο για το θέμα των παρεμβολών, απο τη στιγμή που εκπέμπουν σταθμοί στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Βόρεια Πελοπόνησο μεταξύ τους 105 και τους 108 (περιοχές που είναι στον εναέριο διάδρομο προσγείωσης αεροπλάνων πρός το Ελ. Βενιζέλος, και απο που το σήμα τους μπορεί να φτάσει μέχρι την Αττική, ειδικά εαν υπάρχουν "κενά" στην μπάντα), δεν βλέπω ποίο είναι το πρόβλημα να εκπέμψουν σταθμοί και στην Αττική σε αυτή την ζώνη συχνοτήτων. Ειδικά το 2001 και το 2002, μετά το μεγάλο κλείσιμο σταθμών στον Υμηττό υπήρχαν μεγάλα κενά στην μπάντα των FM, και στα Σπάτα εύκολα έφτανε το σήμα σταθμών απο την Έυβοια, την Πελοπόνησο και τις Κυκλάδες. Εγώ προσωπικά είχα ακουσεί το 2001-2002 με απλό walkman και με πολύ καλό σήμα σταθμό απο την Σύρο (που πλέον δεν λειτουργεί) και άλλο σταθμό απο την Κάρυστο μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρόμιου Ελ. Βενιζέλος, τη στιγμή που αρκετά απο τα ραδιοφωνά του Υμηττού παρουσιάζαν χιονάκια. Το ΕΣΡ, μάλιστα, είχε κάνει σύσταση σε αρκετούς σταθμούς απο αυτές τις περιοχές....λόγο γεωγραφίας (το σήμα αυτών των σταθμών έφτανε μέχρι την Αττική).

Θα μπορούσαν να εκπέμψουν και σταθμοί απο το Αιγάλεω, που προσφέρει ικανοπιοιτική κάλυψη του Λεκανοπεδίου και τον νοτίων προαστίων (χωρίς να χρειαστεί δεύτερο σημείο εκπομπής στην Αίγινα, όπως προβλέπεται για τους σταθμούς του Υμηττόυ, που το σήμα τους δεν θα φτάνει μέχρι τα νότια προάστια της Αθήνας), ενώ το σήμα απο αυτό το κέντρο εκπομπής δεν θα φτάνει μέχρι τα Σπάτα, λόγο του Υμηττού και της Πεντέλης που "κόβουν" το σήμα απο το Αιγάλεω.

Επίσης μου κάνει εντύπωση πως η συχνότητα 87.5 δεν προβλέπεται για εκπομπή σε καμία περιοχή της Ελλάδος, ενώ η 87.6 προβλέπεται μόνο σε τρείς περιοχές. Ποία είναι η δικαιολογία για αυτές τις συχνότητες? Με τους σταθμούς της Αττικής να ξεκινούν απο τους 87.7, θα μπορούσε να βγεί κάποιος σταθμός μικρής ισχύος στους 87.5, η να χορηγηθούν αυτές οι δύο συχνότητες σε γειτονικούς νομούς.

Εκτώς από όλα αυτά, είναι αξιοσημειώτο πως δεν προβλέπουνται συχνότητες για το υπόλοιπο του νομού Αττικής, ειδικά περιοχές όπως το Λάυριο, την Κερατέα, το Σούνιο, την Νέα Μάκρη και οι υπόλοιπες παραλιακές περιοχές της Ανατολικής Αττικής, που έχουν αρκετά μεγάλο πλυθισμό και όπου σε πολλά σημεία δεν φτάνει σήμα απο τον Υμηττό, την Πάρνηθα, η την Αίγινα. Στο νέο χάρτη συχνοτήτων, αυτές η περιοχές φαίνεται να καλύπουνται επίσημα μόνο απο τις λίγες συχνότητες που προβλέπουνται για την νότια Έυβοια.

2008/07/30

'Αλλο ένα σωστό σχόλιο...

...από αναγνώστη του radiofono.gr:

"Κατ'αρχην το αεροδρομιο Μακεδονια δεν ειναι η μοναδικη περιπτωση αεροδρομιου που να εχει το χαρακτηριστικο που αναφερεται παραπανω (διάδρομος στην ίδια ευθεία με τις κεραίες ραδιοφωνικών σταθμών). Σε πολλες πολεις της Ευρωπης συναντουμε κατι αντιστοιχο ισως και πιο δυσκολες περιπτωσεις. Εκει ομως προβλεπονται ραδιοφωνικες μεταδοσεις μεχρι και τα 108MHz. Αλλωστε το ευρος των fm ειναι 87,5-108MHz. Γιατι λοιπον εχει οριστει η μπαντα ετσι εαν υπηρχε προβλημα?

Το προβλημα δεν φαινεται να ειναι οι μεταδοσεις απο τους 102 MHz και ανω. Αυτο πουθενα δεν παρατηρειται.

Το προβλημα ειναι η ισχυς των εκπεμπομενων σηματων. Διοτι οι σταθμοι εχουν αυξησει τα watts οσο θελουν για να καλυπτουν μεγαλυτερο ευρος και γινεται ο χαμος. Επειδη ακριβως ελεγχος στην ισχυ δεν υπαρχει, κοβονται οι μεταδοσεις μεχρι μια συχνοτητα και επειδη θα επιβιωσουν μονο γνωστοι και φιλοι θα εχουμε μεγαλυτερο προβλημα μετα.

Παντως το αεροδρομιο ταλαιπωρειται αυτο ειναι σιγουρο. Αλλα δεν αντιμετωπιζουμε το προβλημα ετσι. Μονο εαν οι τεχνικοι εφαρμοζουν σωστη και νομιμη ισχυ και δεν παρεκλλινουν απο την συχνοτητα τους. Αλλωστε τα ραδιοβοηθηματα ξεκινουν απο τα 108 MHz και πανω. Συμπερασμα σωστη προθεση, λαθος μετρο. Για εφαρμογη δεν μιλαμε μεχρι να γινει τελικα..."

Θα σημειώσουμε και εμέις οτι ο χάρτης συχνοτήτων ΔΕΝ προβλέπει περιορισμό στην ισχύ των σταθμών! Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στα ραδιοβοηθήματα? Στην Αθήνα, όπου μπήκε "τάξη" στα FM το 2001-2002, γιατί δεν υπάρχει περιορισμός για την ισχύ των σταθμών που εκπέμπουν εκεί "νόμιμα"?

2008/07/29

Ανεπιτρεπτο!

(Το παρακάτω σχόλιο το άφησε ο D.K. στην συζήτηση που γίνεται για αυτό το θέμα στην πολύ αξίολογο ιστιοχώρο www.radiofono.gr. Το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο...τα σχόλια δικά σας...)

Απορώ πραγματικά, για αυτόν που έκανε αυτή τη μελέτη και σχεδίασε τον χάρτη συχνοτήτων.

Αφενώς, μου κάνει εντύπωση, πως στα σχεδιαγράμματά τους, στα καλά καθούμενα, τραβάει μια γραμμή, που υποτίθεται οτι εκεί θα.. φρενάρει το σήμα...

Πχ.. Ζάκυνθος : το σήμα, με το που πατά τα χαλικάκια της παραλίας σταματά!!

Πχ.. Στην Ροδόπη, το σήμα ακολουθεί τα σύνορα!

κτλ κτλ.. μήπως μιλάμε για την νέα μπάντα των FM ? IFM (Intelligent FM με ενσωματομένο GPS για να ξέρει το σήμα που θα πηγαίνει;)..

Ε Λ Ε Ο Σ..

Και να ρωτησω ρε παιδια κατι αλλο...

Έχουν σπάσει τους νομούς σε κομμάτια;

Πχ στην Πάτρα, στην 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, έδωσαν 17 άδειες μόνο, που όπως καταλαβαίνετε, αρκετοί σταθμοί πάνε για λουκέτο..

Στο Αίγιο έδωσαν 6 άδειες;;;;;; Που το πολύ σας λέω να έχει 2 ραδιόφωνα!!! Και σκεφτόμουν, μήπως τις υπόλοιπες συχνότητες τις έδιναν ως δεύτερες, σε κάποιο σταθμό της Πάτρας, για να εκπέμπψει και εκεί μιας και είναι νομός Αχαϊας σε τελική ανάλυση..

Aλλά γρήγορα κατάλαβα πως αυτό δεν γίνετε και εκ των πραγμάτων, αφού, το νέο σχέδιο, διώχνει όλα τα ραδιόφωνα από το ΠΑΝΑΧΑΙΚΟ (που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ΑΧΑΙΑΣ) και τα στέλνουν να εκπέμπουν από την ΑΡΟΗ (εμβέλεια μόνο πόλη της Πάτρας, και όποιος είναι τυχερός εκεί γύρω). Το πάρκο της ΑΡΟΗΣ δεν έχει καμία οπτική επαφή με αυτό του Αιγίου, γιατί μπροστά είναι το Παναχαϊκό.. άρα.. λέω στον εαυτό μου "τι βλακειες καθομαι και φαντάζομαι"..

Αλλά παρόλα αυτά, ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί 6 άδειες στο Αίγιο των το πολυ 2 σταθμων..

Και αν δεν μπορω να καταλαβω κατι τετοιο, δεν μπορώ με τίποτα να καταλάβω πως έδωσαν στο ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, ένα μινιατούρα νησί, 2 άδειες ιδιωτικών!!

Που τον χειμώνα θα έχει καμια 15ρια κατοίκους, που με βάση το νόμο αυτό, κάθε ένας από τους 2 σταθμους πρεπει να απασχολει 3 ατομα.. Από τους 15, οι 2 ειναι ιδικοτητες, εχουμε 13.. 6 συνολικα το διοικιτικο και τεχνικο προσωπικο για τους στα8μους, 7.. Απο τους 7 βγαλε 2 γερους που ειναι κουφοι και δεν ακουν ραδιοφωνο... 2 ραιδοφωνα για 5 ατομα.. .:D ισως ειναι υπερβολικο αυτο που σας λεω, αλλα αναλογικα, δεν γινετε 17 ραδιοφωνα στην πολη της Πατρας, τη στιγμη που σε ακομα μικροτερες περιοχες ειναι και 20...

Οπως επισης, αναλυοντας τον χαρτη, θα δειτε σε πολλες μικρες περιοχες, ανακολουθο αριθμο αδειων...

Το μονο που μπορω να φανταστω ειναι το εξης....

ΠΧ.. Δίνουν 6 αδειες στο Αίγιο.. Ομως οι σταθμοι ειναι 2.. αρα περισεύουν 4 (!)...

Το ιδιο και σε αλλες περιοχες.. μαζευουμε κενες συχνοτητες απο εδω απο κει...

Θα βγει αυριο μεθαυριο ο Ρουσοπουλος και θα πει.. παιδιά.. επειδη υπαρχουν κενές συχνότητες, θα ετοιμασω σχέδιο ώστε να δωθούν Πανελλαδικες Άδειες σε σταθμούς από την Αθήνα... Για να αξιοποιηθούν ρε παιδιά... να μην μείνουν κενές...

Έτσι, αφού θα έχουν οδηγηθεί σε κλείσιμο ένας μεγάλος αριθμός ραδιοφώνων, θα κατέβουν σε όλη την Ελλάδα, με τσαμπουκά οι Αθηναίοι..

Αν δεν αλλάξει κάτι, θα δείτε οτι αυτό θα γίνει...

Πάντως η μελέτη αυτή είναι για τον...


Radiofonitzis: O D.K. έχει απόλυτο δίκιο και απλώς αναφέρει μερικές απο τις πολλές περιπτώσεις όπου υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά για τον τρόπο που φτιάχτηκε αυτός ο χάρτης συχνοτήτων, για το περιορισμένο αριθμό συχνοτήτων ακόμα και σε περιοχές χωρίς αεροδρόμιο, και βέβαια για τους εκατοντάδες σταθμούς που θα βάλουν λουκέτο αν τελικα εφαρμοστεί αυτός ο χάρτης. Και να μην σας φανεί καθόλου παράξενο αν γίνει αργότερα πρόταση για πανελλαδικά ραδιόφωνα...άλλωστε, αυτή η πρόταση είχε γίνει και επι κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το 2001-02, μετά το μαζικό κλείσιμο ραδιοφωνικών σταθμών στον Υμηττό.

Είναι και άξιον απορίας γιατί σε μερικούς νομούς (π.χ. Αχαϊα) προβλέπεται ξεχωριστή αδειοδότηση για διαφορά κομμάτια του νομού (π.χ. Πάτρα και Αίγιο), ενώ σε άλλους νομούς, υπάρχουν μέν 2-3 σημεία εκπομπής άλλα δεν θα γίνει ξεχωριστή αδειοδότηση για τις διάφορες περιοχές του νομού. Αυτό το βλέπουμε στην Μαγνησία, στο Ηράκλειο, στην Φλώρινα και σε μερικούς άλλους νομούς της χώρας. Π.χ. στο Ηράκλειο, ο χάρτης προβλέπει 40 συχνότητες, άλλα για μόνο 20 σταθμούς. Ενώ σήμερα στο νομό υπάρχουν αρκετοί σταθμοί απο την πόλη του Ηρακλείου που εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα και στην Νότια Κρήτη, και ενώ υπάρχουν και επιπλέον τοπικοί σταθμοί της Νότιας Κρήτης που δεν καλύπτουν την πόλη του Ηρακλείου, ο νεός χάρτης προβλέπει σταθμούς που θα καλύπτουν ολόκληρο το νομό απο δύο συχνότητες, και δεν προβλέπει ξεχωριστή αδειοδότηση για την Νότια Κρήτη. Γιατί να μην εκπέμψουν οι σταθμοί του Ηρακλείου απο την ίδια συχνότητα και στην Νότια Κρήτη, απελευθερώνωντας έτσι και τουλάχιστον 20 συχνότητες για περρισότερους σταθμούς?

Και στην Βοστώνη οι ραδιοωνικές και τηλεοπτικές κεραίες είναι στην ίδια ευθεία με τον διάδρομο του αεροδρομίου!

Για όσους είχαν την απορία αν το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης είναι το μόνο με διάδρομο που είναι στην ίδια ευθεία με τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές κεραίες (που είναι και ο λόγος που οι συχνότητες της Θεσσαλονίκης τερματύζουν στους 101 MHz όπως μας λέει η κυβέρνηση και οι λεγόμενοι "ειδικοί"), δείτε αυτές τις φωτογραφίες απο την Βοστώνη, όπου οι κεραίες είναι όχι μόνο στην ίδια ευθεία με έναν απο τους δύο διάδρομους του διεθνές αερολιμένα της πόλης, Logan International, άλλα απέχουν μόλις 2-3 χιλιόμετρα απο το αεροδρόμιο, ενώ οι σταθμοί εκπέμπουν μέχρι τους 107.9 στα FM και με τουλάχιστον 20 κιλοβατ ο καθένας.


(Πηγές: Google Maps, flickr, wikipedia, beloblog.com)

Στον παραπάνω χάρτη θα δείτε και που ακριβώς βρίσκουνται τα τρία κτίρια που φιλοξενούν τις περρισότερες κεραίες ραδιοφώνου και τηλεόρασης στην Βοστώνη.

Υ.Γ. Παρακάτω θα βρείτε και ανάλογες φωτογραφίες απο το αεροδρόνιο LaGuardia της Νέας Υόρκης, όπος υπάρχει διάδρομος που είναι στην ίδια ευθεία με δύο κέντρα εκπομπής της πόλης.

2008/07/28

Οι "μεγάλοι" μάλλον δεν κάνουν παράσιτα...

Όπως γνωρίζουμε όλοι, το Μάρτιο του 2001, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αδειοδότησε μόνο 28 ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αττική, κλείνοντας τα 66 ραδιόφωνα που δεν είχαν πάρει άδεια. Αφορμή για το μαζικό κλείσιμο των σταθμών και τον περιορισμένο αριθμό αδείων είταν η λειτουργία του νέου αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στα Σπάτα και οι παρεμβολές που περρισότεροι απο 28 σταθμοί θα δημιουργούσαν στα ραδιοβοηθήματα του νέου αερολιμένα.

Όμως, φαίνεται πώς τότε (και τώρα) ισχύουν άλλοι νόμοι για τα μεγάλα ραδιόφωνα της Αττικής. Παρόλο που μας έλεγαν τότε οτι η μπάντα δεν σήκωνε περρισότερες απο 28 συχνότητες, τα συνεργεία της ΕΕΤΤ και της ΔΕΗ έκαναν τα στραβά μάτια στις δεύτερες συχνότητες που είχαν τότε πολλοί σταθμοί, και στις καινούριες δεύτερες (και τρίτες) συχνότητες που βγήκαν στον αέρα μετά το κλείσιμο των 66 σταθμών.

Αναλυκότερα, εκείνη την εποχή εξέμπεμπαν απο δεύτερες και τρίτες συχνότητες οι σταθμοί:
ΣΚΑΪ (100.4 απο Υμηττό και 100.7 απο Πάρνηθα)
Μελωδία (100.0 απο Υμηττό και 103.3 απο Πάρνηθα)
Flash (96.1 απο Υμηττό, 95.9 απο Πάρνηθα και 93.05 -αργότερα 93.1- απο Αιγάλεω)
Galaxy (92.1 απο Υμηττό, 91.8 απο Αιγάλεω)
ΑΝΤ1 (97.1 απο Υμηττό, 102.9 απο Πάρνηθα)
Kiss (90.9 απο Υμηττό, 91.0 απο Αίγινα)
Nitro (102.4 απο Υμηττό, 93.4 απο Αίγινα)
Rock FM (96.8 απο Υμηττό, 96.65 απο Αίγινα)
Alpha News (98.7 απο Υμηττό, 98.6 -αργότερα 104.1- απο Αίγινα)

Μετά το κλείσιμο των 66, ξεφύτρωσαν και άλλες διπλές και τριπλές συχνότητες:
Jeronimo Groovy (88.9 απο Υμηττό, 89.15 απο Αιγάλεω)
Love Radio (99.0 απο Υμηττό, 101.5 απο Υμηττό για λίγο διάστημα, μετά 99.2 απο Αίγινα και 99.4 απο Υμηττό)
Profit (98.1 απο Υμηττό, 104.9 απο Υμηττό)
Galaxy (είχε βγεί και στους 105 για μικρό διάστημα πρίν ανοίξει πομπό ο Profit στους 104.9)
Alpha News (είχε βγεί και απο τους 102.7 και 107.3 απο διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου για ενα διάστημα)
Ξένιος (97.4 απο Καματερό, 94.4 μάλλον απο Καματερό)

Αργότερα, το 2002, έγινε ανακατομή των συχνοτήτων στην Αττική και εκτώς απο τις καινούριες συχνότητες στις οποίες μεταφέρθηκαν οι σταθμοί, αρκετοί έμειναν και στην παλιά τους συχνότητα για αρκετό καιρό ενώ ακόμα περρισότερες δεύτερες και τρίτες συχνότητες ξεφυτρώσαν:

87.5 Jeronimo Groovy
90.7 Kiss
97.7 Love
98.0 ΑΝΤ1
100.0 Ρυθμός
104.0 Επικοινωνία
104.5 Planet
104.8 Flash
105.0 Galaxy
106.3 Σφαιρα
106.5 Nitro

Οι περρισότερες απο αυτές έκλεισαν μετά απο λίγο καιρό (απο μόνοι τους...σιγά μην τους μάζευε η ΕΕΤΤ), αλλα μερικές διπλές και τριπλές συχνότητες παρέμειναν στον αέρα. Ο Love εξέπεμπε στους 97.7 απο την Αίγινα μέχρι πρόσφατα (τώρα εκπέμπει απο εκεί παράνομα το Real FM). Ο Flash εξέμπεμπε με ισχύρο πομπό απο το Αιγάλεω στους 104.8 μέχρι το 2006. Και ο Σκαί μέχρι σήμερα διατηρεί την συχνότητα 100.6, παρόλο που τα τελευταία δυο χρόνια εκπέμπει μόνο σήμα.

Παρόλο που οι ενημερωτικοί σταθμοί πήραν άδεια απο το ΕΣΡ να εκπέμπουν απο δεύτερο σημείο εκπομπής στην Αττική (και γιατί μόνο οι ενημερωτικοί??? Αυτή η λογική του "ενημερωτικού σταθμού πάνω απο όλους υπάρχει μόνο στην Ελλάδα), είχαν το δικαίωμα να εκπέμπουν μόνο απο την ίδια συχνότητα. Παρόλα αυτα, και παρόλο που βγήκε και σχετική απόφαση για το κλείσιμο των δεύτερων συχνοτήτων, δεν έγινε καμία κίνηση απο την κυβέρνηση και την ΕΕΤΤ να τους μαζέψει. Δείτε και την απόφαση:

Αθηνα 3 Οκτωβριου 2001
ΠΡΟΣ: Ως ο πινακας αποδεκτων

Συμφωνα με την ισχυουσα ραδιοτηλεοπτικη νομοθεσια (αρθρο 6 παρ. 1 και 3 και
ΚΥΑ 68390/12.6.1996 οπως ισχυει ), οι νομιμως λειτουργουντες ραδιοφωνικοι
σταθμοι οφειλουν να εκπεμπουν απο μια μονο συχνοτητα.

Συμφωνα με το αρ. Πρωτ. 34476/Φ 115-500/20.9.2001 εγγραφο της Εθνικης
Επιτροπης Τηλεπικοινωνιων και Ταχυδρομειων, διαπιστωθηκε οτι οι παρακατω
ραδιοφωνικοι σταθμοι στους οποιους περιλαμβανεται και ο σταθμος ιδιοκτησιας της εταιρειας σας, εκπεμπουν εντος του Νομου Αττικης σε περισσοτερες απο μια
συχνοτητες.

Ειδικωτερα, με το ανωτερω εγγραφο της Ε.Ε.Τ.Τ., το οποιο συνταχθηκε βασει
τεχνικης εκθεσης που διενεργηθηκε στην περιοχη του λοφου Φιλοπαππου στις
14.9.2001, κατα το χρονικο διαστημα 15:55' εως 18:00 διαπιστωθηκε οτι οι πιο
κατω ραδιοφωνικοι σταθμοι εκπεμπουν στις περισσοτερες απο μια συχνοτητες :

ΛΟΓΟΤΥΠΟΣ
ΚΥΡΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗΣ GERONYMO GROOVY 88,9 MHZ 89,15 MHZ
GALAXY FM 92,1 MHZ 91,9 MHZ
ΞΕΝΙΟΣ 97,4 FM 94,4 MHZ 97,4 MHZ
FLASH 9,61 96,1 MHZ 93,1 MHZ
ANTENNA RADIO 97,1 MHZ 102,9 MHZ
ALPHA NEWS 98,7 MHZ 102,7 & 107,3 MHZ
ΜΕΛΩΔΙΑ FM 100 100,00 MHZ 103,3 MHZ
SKY 100,4 FM 100,4 MHZ 100,7 MHZ
ΡΑΔΙΟ PROFIT 98,1 MHZ 104,9 MHZ
LOVE RADIO 99,0 MHZ 99,2 & 99,4 MHZ

Παρακαλουμε οπως μας διατυπωσετε εντος πεντε ( 5 ) εργασιμων ημερων τις
σχετικες αποψεις σας, στα πλαισια της εφαρμογης των διαταξεων των αρθρων 8 πρ. 5 και 4 παρ. 2 του Ν. 2328/1995. Εν παση περιπτωση σας καλουμε οπως διακοψετε αμεσα την εκπομπη του σταθμου σας σε περισσοτερες απο μια συχνοτητες.

Η Προϊσταμενη της Δ/νσης
Ε. ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: "

Γραφειο Υπουργου Γραφειο
Γενικου Γραμματεα
΄

Παρόλα αυτά οι δίπλες και τριπλές συχνότητες συνέχισαν την λειτουργία τους για πολύ καιρό, και στην περίπτωση του Σκαϊ και Love Radio-Real FM (και τώρα του City FM που εκπέμπει στους 99.7 απο την Αίγινα) δεν έκλεισαν ποτέ! Αλήθεια, αυτές οι επιπλέον (και παράνομες) συχνότητες δεν ένοχλουν τα ραδιοβοηθήματα του αεροδρομίου?

Ας μην πούμε και για την Πειραϊκή Εκκλησία, που πήρε προσωρινή άδεια το 2001, άλλα δεν είταν μέσα στους "15" που πήραν άδεια το 2002. Παρόλο που δεν πήρε άδεια η Πειραϊκή Εκκλησία, δεν σταμάτησε την λειτουργία του όύτε για ένα λεπτό, και στο τέλος "δικαιώθηκε" απο το Στ.Ε. μαζί με τους Radio Gold και Diva FM για την μη-αδειοδότηση του.

Φαίνεται πως οι πομποί του Αλαφούζου, του Κυριακού, του Κόκκαλη, ακόμα και της εκκλησίας είναι "ειδικού τύπου" που δεν δημιουργούν παρεμβολές στο αεροδρόμιο....

Το ραδιοφωνικό τοπίο σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού...

Τη στιγμή που ο Ρουσόπουλος, ο Χατζηδάκης, το ΕΣΡ και η ΕΕΤΤ μας πουλάνε ιστορίες σχετικά με τον αριθμό συχνοτήτων που "χωράει" η μπάντα στην Αττική, την Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα και τις παρεμβολές που θα προκαλέσουν περρισότεροι σταθμοί (και σταθμοί μετά τους 101-105 FM, ανάλογα με την περιοχή), αξίζει να ρήξουμε μια ματιά σε άλλες μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη και Αμερική για να δούμε πώς διαμορφώνεται σε αυτές το ραδιοφωνικό τοπίο.

http://www.bric-a-brac.org/radio/villes/paris.php - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Παρισίου
Στο Παρίσι, η μπάντα ξεκινάει απο τους 87.8 και καταλήγει στους 107.5, με απόσταση μεταξύ των σταθμών 0.2-0.5 mHz. Δεν υπάρχει κανένα κενό μέσα στην μπάντα, όπως προβλέπεται στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πώς σε ορισμένες περιπτώσεις, δύο η περρισότεροι σταθμοί μοιράζουν μια συχνότητα εκπομπής! Υπάρχει και πρόβλεψη για σταθμούς μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στο Παρίσι λειτουργούν δύο διεθνές αεροδρόμια, το De Gaulle και το Orly.

http://www.frequenze-radio.it/rm.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Ρώμης
Στην Ρώμη, η μπάντα ξεκινάει απο τους 87.6 και καταλήγει στους 107.9, και οι περρισότεροι σταθμοί έχουν απόσταση μεταξύ τους 0.2-0.3 mHz. Δεν υπάρχει κανένα κενό μέσα στην μπάντα, όπως προβλέπεται στην Αττική και την Θεσσαλονίκη. Αρκετοί σταθμοί εκπέμπουν και σε "ενδιάμεσες" συχνότητες (π.χ. 103.45, 106.31, 107.68). Στην περιοχή της Ρώμης λειτουργούν δύο διεθνές αεροδρόμια, το Fiumicino και το Ciampino.

http://www.frequenze-radio.it/mi.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Μιλάνου
Στο Μιλάνο, η μπάντα ξεκινάει στους 87.6 και καταλήγει στους 107.9, και όπως και στην Ρώμη, οι σταθμοί έχουν απόσταση μεταξύ τους 0.2-0.3 mHz στις περρισότερες περιπτώσεις. Και εδώ δεν υπάρχει κανένα κενό μέσα στην μπάντα των FM. Στην περιοχή του Μιλάνου λειτουργούν δύο διεθνές αεροδρόμια, το Linate και το Malpensa.

http://www.terra.es/personal/adolfo/tabla.htm
http://www.terra.es/personal/adolfo/tabla2.htm
http://www.terra.es/personal/adolfo/tabla3.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Μαδρίτης
Στην Μαδρίτη, η μπάντα ξεκινάει απο τους 87.5 και τελιώνει στους 108.0 (107.9 μέσα στην πόλη της Μαδρίτης) και σε πολλές περιπτώσεις στην περιοχή της Μαδρίτης οι σταθμοί έχουν απόσταση έως και 0,1 mHz μεταξύ τους ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δύο η περρισότεροι σταθμοί εκπέμπουν απο την ίδια συχνότητα, καλύπτωντας όμως διαφορετικές περιοχές. Όπως και στις άλλες πόλεις που έχουμε παρουσιάσει μέχρι τώρα, δεν υπάρχει κανένα κένο μέσα στην μπάντα των FM. Επίσης υπάρχουν και μερικοί ιδιωτικοί σταθμοί που εκπέμπουν στα μεσαία κύματα. Στην περιοχή λειτουργεί ένας διεθνές αερολιμένας, το Barajas.

http://www.radioinlondon.com/stationguide/frequencies.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Λονδίνου
Στο Λονδίνο, όπως και στις περρισότερες βορειοευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει περιορισμένος αριθμός ιδιωτικών σταθμών που λειτουργούν νόμιμα. Ωστόσο, οι περρισότεροι απο αυτούς εκπέμπουν στο πάνω μέρος της μπάντας των FM, και σχεδόν όλοι μετά τους 100 mHz, με τους περρισότερους να εκπέμπουν μεταξύ τους 104.9 και 107.8 στα FM. Υπάρχουν αρκετά μεγάλα κενά (τουλάχιστον απο νόμιμα ραδιόφωνα, όχι όμως απο πειρατικούς σταθμούς, όπως θα διαβάσετε παρακάτω) στην αρχή της μπάντας για την προστασία των συχνοτήτων του BBC (ισχύει αυτό σε όλη την Αγγλία). Αξίζει να σημειωθεί πως εκπέμπουν και αρκετοί ιδιωτικοί σταθμοί στα μεσαία (στην χώρα μας εκπέμπει στα μεσαία σχεδόν αποκλειστικά η ΕΡΑ), ενώ υπάρχουν και σταθμοί μικρής ισχύος για μειωνότητες, όπως το London Greek Radio. Εκτώς απο τους λιγοστούς νόμιμους σταθμούς που εκπέμπουν στα FM, η μπάντα του Λονδίνου ξεχείλιζει απο πειρατικούς σταθμούς, που είναι μέρος της "παράδοσης" του ραδιοφωνικού τοπίου του Λονδίνου. Υπάρχει σχετική λίστα εδώ: http://www.transmissionzero.co.uk/radio/london-pirate-radio/. Στο Λονδίνο λειτουργούν πέντε διεθνές αεροδρόμια, το Heathrow, το Gatwick, το London City Airport, το Stansted, και το Luton.

http://www.predavatel.com/tr/ist.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Κωνσταντινούπολης
Η Κωνσταντινούπολη είναι η πολή που ίσως να έχει τους περρισότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς να εκπέμπουν στα FM (άλλη ανάλογη περίπτωση είναι το Μπουένος Αϊρες της Αργετινής), με 101 νόμιμα ραδιόφωνα, παρακαλώ. Μάλιστα, πρόσφατα έγινε στην Κωνσταντινούπολη και σε μερικές άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ανακατομή συχνοτήτων απο το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της χώρας για να "χωρέσουν" στην μπάντα όλοι αυτοί οι σταθμοί χωρίς πρόβλημα. Η μπάντα ξεκινάει στους 87.5 και καταλήγει στους 108.0. Εκπέμπουν και με μεγάλη ισχύ, μεταξύ 5-30 κιλοβατ, ενώ η κεραίες εκπομπής βρίσκουνται μέσα στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, στο σημείο Camlica. Απο τις 101 συχνότητες, μόνο οι 5 ανήκουν στην ισχυρή κρατική ραδιοφωνία, TRT. Οι σταθμοί εκπέμπουν με απόσταση 0.2 mHz μεταξύ τους με ελάχιστες εξαιρεσεις, ενώ φυσικά με τόσους σταθμούς δεν υπάρχει κανένα κενό μέσα στην μπάντα. Στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν δύο διεθνές αεροδρόμια, το Ataturk και το Sabiha Gocken.

http://www.predavatel.com/pt/index.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Λισαβώνας
Στην Λισαβώνα η μπάντα ξεκινάει στους 87.6 και τελιώνει στους 107.7 ενώ στην περιοχή της Λισαβώνας υπάρχει και σταθμός στους 107.9. Οι σταθμοί εκπέμπουν με απόσταση 0.1-0.6 mHz μεταξύ τους, ενώ δεν λείπουν και οι ιδιωτικοί σταθμοί απο τα μεσαία. Δεν υπάρχει κανένα κενό μέσα στην μπάντα των FM, ενω αξίζει να σημειωθεί οτι το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, το Portela, βρίσκεται μέσα στην πόλη της Λισαβώνας (κάτι αντίστοιχο με το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα).

http://www.radio-locator.com/cgi-bin/locate?select=city&city=New+York&state=NY&band=Both&is_lic=Y&is_cp=Y&is_fl=Y&is_fx=Y&is_fb=Y&format=&dx=1&radius=&freq=&sort=freq&sid=
- Ραδιοφωνικοί σταθμοί Νέας Υόρκης
Στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης εκπέμπουν 113 ραδιοφωνικοί σταθμοί στα FM και στα μεσαία. Η λίστα παραπάνω αναφέρει 112, ωστόσο υπάρχει και σταθμός στους 87.75 mHz που ενώ είναι το τηλεοπτικό κανάλι 6 της μπάντας VHF (πάντα με το σύστημα NTSC της Αμερικής) λειτουργεί κανονικά σαν ραδιοφωνικός σταθμός (http://www.pulse87.com/). Οι υπόλοιποι σταθμοί ξεκινούν απο τους 88.1 και τελιώνουν στους 107.9 ενώ εκπέμπουν μόνο σε μονές συχνότητες (π.χ. 88.1, 88.3, 88.5, 88.7). Η απόσταση μεταξύ σταθμών στα FM είναι 0.2-0.4 mHz ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις όπου δύο η περρισότεροι σταθμοί εκπέμπουν στιν ίδια συχνότητα, καλύτοντας όμως διαφορετικές περιοχές. Οι σταθμοί απο τους 88.1 μέχρι τους 91.9 είναι αποκλειστικά μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αρκετούς απο αυτούς να ανήκουν σε πανεπιστήμια, ενώ δεν λείπουν και σταθμοί μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα μετά τους 91.9 των FM. Οι περρισότεροι ιδιωτικοί σταθμοί που εκπέμπουν μέσα στην πόλη της Νέας Υόρκης εκπέμπουν απο το Empire State Building (παλαιότερα εξέπεμπαν και μερικοί απο τους δίδυμους πύργους) με ισχύ 6-6.5 κιλοβατ, ενώ στα προάστια υπάρχουν σταθμοί που εκπέμπουν απο μερικές εκατοντάδες βατ έως και 50 κιλοβατ, κάτι που επιτρέπει την λήψη τους και μέσα στην πόλη της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, ο τελευταίος σταθμός της μπάντας που εκπέμπει στους 107.9 λειτουργεί με 50 κιλοβατ! Δεν υπάρχουν κενά στην μπάντα των FM της Νέας Υόρκης. Εκτώς απο τους σταθμούς της κανονικής μπάντας των FM, εκπέμπουν και αρκετοί σταθμοί στις υποσυχνότητες 67 και 92 mHz των κανονικών σταθμών FM (που ακούγουνται με ειδικά ραδιόφωνα χωρίς συνδρομή), μεταξύ τους και τρείς ελληνόφωνοι σταθμοί. Ενώ η παραπάνω λίστα αναφέρει μόνο νόμιμους σταθμούς, δεν λείπουν και οι δεκάδες πειρατικοί σταθμοί απο την μπάντα των FM, εκπέμεποντας κυρίως απο πολυόροφες πολυκατοικίες, σε ¨τρύπες¨ μεταξύ των νόμιμων σταθμών. Στην περιοχή λειτουργούν τρία διεθνή αεροδρόμια, το John F. Kennedy, το LaGuardia, και το Newark Liberty, ενώ στα προάστια της Νέας Υόρκης υπάρχουν και άλλα επιβατικά αεροδρόμια όπως το MacArthur, το Republic, και το Westchester.

Και μια τελευταία σημείωση για το ραδιόφωνο στην Νεα Υόρκη: το 2001, λίγο μετα το κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών στον Υμηττό, είχε βγεί ο τότε υπ. Μεταφορών Χρήστος Βερελής στην τηλεόραση της ΝΕΤ και είπε, με απόλυτη σοβαρότητα, οτι σε πόλεις όπως την Νεα Υόρκη, υπάρχουν μόνο 10-15 ραδιοφωνικοί σταθμοί (δηδαλή μας έκανε και χάρη που "άφησε" 28 σταθμούς να λειτουργούν στην Αττική)!

http://www.radio-locator.com/cgi-bin/locate?select=city&city=los+angeles&state=NY&band=Both&is_lic=Y&is_cp=Y&is_fl=Y&is_fx=Y&is_fb=Y&format=&dx=1&radius=&freq=&sort=freq&sid=
- Ραδιοφωνικοί σταθμοί του Λος Άντζελες
Στην περιοχή του Λος Άντζελες εκπέμπουν 112 ραδιοφωνικοί σταθμοί στα FM και στα μεσαία (η λίστα αναφέρει 111, άλλα όπως και στην Νέα Υόρκη, υπάρχει "τηλεοπτικός" σταθμός που εκπέμπει στο κανάλι 6 VHF και ακούγεται στους 87.75 FM, λειτουργόντας σαν ραδιοφωνικός σταθμός). Οι υπόλοιποι σταθμοί ξεκινούν απο τους 88.1 και καταλήγουν στους 107.5, με απόσταση μεταξύ τους 0.2-0.4 mHz (0.8 mHz σε μια περίπτωση), ενώ και εδώ, όπως σε όλη την Αμερική, οι σταθμοί μεταξύ 88.1 και 91.9 είναι μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι σταθμοί της πόλης του Λος Άντζελες εκπέμπουν απο το Mount Wilson, βουνό με υψόμετρο 1.742μ βορειοδυτικά της πόλης. Οι σταθμοί του Mount Wilson εκπέμπουν με ισχύ που φτάνει τα 110 κιλοβατ (!!!), γεγονός που δίνει σε αυτούς τους σταθμούς τεράστια περιοχή κάλυψης που φτάνει έως το Μεξικό. Δεν υπάρχουν κενά στα FM του Λος Άντζελες, εκτώς απο τους 101.1-101.9, ενω στην περιοχή του Λος Άντζελες λειτουργούν πέντε επιβατικά αεροδρόμια: το LAX, το Long Beach, το John Wayne, το Burbank και το Ontario, ενώ στην κορυφή του Mount Wilson λειτουργεί αστεροσκοπίο και ραντάρ. (Φωτογραφία του Mount Wilson απο το Wikipedia: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/8b/Mtwilson_ca.jpg)

http://www.predavatel.com/ru/msk.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Μόσχας
Στην Μόσχα, υπάρχουν δύο μπάντες FM που χρησιμοποιούνται, η κανονική μπάντα 87.5-108.0 mHz και η παλαία μπάντα CCIR, που χρησιμοποιούσαν οι χώρες του Σοβιετικού μπλόκ και παραμένει σε λειτουργία μέχρι σήμερα. Οι σταθμοί στα FM εκπέμπουν μεταξύ 66.02 και 73.82 στην παλαιά μπάντα CCIR, και μεταξύ 87.5 και 107.8 στην κανονική μπάντα των FM, ενώ υπάρχουν και ιδιωτικοί σταθμοί που εκπέμπουν στα μεσαία. Η αξιοποίση της κανονικής μπάντας των FM έγινε σχετικά προσφάτα, ωστόσο η μπάντα σήμερα είναι γεμάτη χωρίς κενά. Οι σταθμοί εκπέμπουν με απόσταση 0.3-0.5 mHz μεταξύ τους. Στην περιοχή της Μόσχας λειτουργούν τέσσερα διεθνή αεροδρόμια, το Domodedovo, το Sheremetievo 1, το Sheremetievo 2, και το Vnukovo.

http://www.predavatel.com/al/index.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Τιράνων
Ακόμα και στα Τίρανα της Αλβανίας εκπέμπουν δεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί, απο τους 87.75 μέχρι τους 107.7. Υπάρχουν ακομά ορισμένα μικρά κενά στην μπάντα, ωστόσο, η ιδιωτική ραδιοφωνία στην Αλβανία παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και ακόμα ανοίγουν καινούριοι σταθμοί. Στα Τίρανα λειτουργεί ένας αερολιμένας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

  • Σε ΟΛΕΣ αυτές τις πόλεις εκπέμπουν σταθμοί ΝΟΜΙΜΑ μετά τους 101.0 και μέχρι τους 107.5-108.0 mHz
  • Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν 2-5 αεροδρόμια σε αυτές τις πόλεις.
  • Σε καμία πόλη δεν υπάρχει κενό 8 mHz, όπως προβλέπεται για την Θεσσαλονίκη, η έστω και κενό 3 mHz που προβλέπεται για την Αττική.
  • Σε όλες αυτές τις πόλεις, οι σταθμοί που αναφέρουνται εκπέμπουν νόμιμα.
  • Σε καμία πόλη δεν διαθέτει η κρατική ραδιοφωνία 13 εν λειτουργία συχνότητες στα FM, όπως προβλέπεται για την ΕΡΤ.
  • Σε όλες τις πόλεις, η αποστάσεις μεταξύ των σταθμών κυμαίνονται στις περρισότερες περιπτώσεις μεταξύ 0.2-0.4 mHz.
  • Σε αρκετές πόλεις υπάρχει πρόβλεψη για σταθμούς μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα και για πανεπιστιμιακούς σταθμούς.
  • Σε αρκετές πολείς υπάρχουν και ιδιωτικοί σταθμοί που εκπέμπουν απο τα μεσαία κύματα, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Γιατί είναι η Ελλάδα η εξαίρεση???

Υπάρχουν και άλλα αεροδρόμια που είναι στην ευθεία κέντρου εκπομπής!

Δείτε αυτό τον χάρτη απο την Νεα Υόρκη και συγκεγκριμένα για έναν απο τους διαδρόμους προσγείωσης του αεροδρομίου LaGuardia, που βρίσκεται εντώς της πόλης και μόλις λίγα χιλιόμετρα απο το Empire State Building και το Conde Nast Building, από όπου εκπέμπουν δεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί της πόλης:

Ο διάδρομος που φαίνεται στον χάρτη με την ευθεία γραμμή 5-6-7-8 είναι στην ίδια ευθεία με αυτά τα δύο κέντρα εκπομπής. Αν συνεχιστεί η ευθεία γραμμή, περνάει ακριβώς απο πάνω απο αυτά τα δύο κέντρα εκπομπής που βρίσκουνται στην ίδια περιοχή του Μανχάταν, ενώ η ευθεία γραμμή 1-2-3-4 βρισκόταν στην ίδια ευθεία με τους δίδυμους πύργους, απο όπου εξέπεμπαν αρκετοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και σχεδόν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί της πόλης μέχρι το 2001.

Δείτε και στην διπλανή φωτοφραφία πόσο κοντά είναι οι διαδρόμοι του LaGuardia στο Empire State Building, και πώς ένας απο τους διαδρόμους (που διακρίνεται στην δεξιά μεριά της φωτογραφίας) είναι στην ίδια ευθεία με αυτό.

Αυτά για όσους (όπως ο ανανώστης DTT στο mediablog.gr) λένε ότι μόνο το Αεροδρόμιο της Μακεδονίας βρίσκεται στην ευθέια κάποιου κέντρου εκπομπής.

Η Ελλάδα "πρωτοτυπεί" ... και στην ψηφιακή

Στην παρουσίαση του νέου χάρτη συχνοτήτων FM που έγινε πρίν λίγες μέρες, ο υποργοί επικρατείας κ. Ρουσόπουλος και μεταφορών κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσαν ότι πάνε να κάνουνε κάτι που θυμίζει Ευρώπη. Όμως, αν πραγματικά θέλουν να μας θυμίσουν Ευρώπη, τότε γιατί η μπάντες των FM είναι γεμάτες σε χώρες όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Πορτογαλία...ακόμα και στην Τουρκία? Εκει δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει κανένα αεροπλάνο?

Αυτό το φαινόμενο να μην εκπέμπουν σταθμοί πάνω απο τους 101 η τους 102 (όπως προβλέπεται στην Θεσσαλονίκη) η τους 105 στα FM (όπως προβλέπεται στην Αττική) είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο γιατί σε καμία άλλη χώρα όπου υπάρχει ανεπτυγμένη ραδιοφωνία δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός σε τόσο μεγάλο κομμάτι της μπάντας. Στην Αμερική, Καναδά, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες υπάρχουν σταθμοί απο τους 87,5 (η σε μερικές περιπτώσεις 87,7) μέχρι τους 107,9-108 χωρίς να υπάρχει τόσο μεγάλο κένο στην μπάντα. Και χωρίς να δημιουρεί πρόβλημα στην αεροναυτιλία. Και ειδικά σε χώρες όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Τουρκία, οι σταθμοί εκπέμπουν απο την μία ακρή της μπάντας στην άλλα με απόσταση 0,2-0,4 mHz χωρίς κενά όπως αυτά που προβλέπουνται απο τον δικό μας χάρτη συχνοτήτων.

Τα προβλήματα παρεμβολών συνήθως δεν δημιουργούνται απο τον αριθμό τον συχνοτήτων που λειτουργούν σε μια περιοχή. Δημιουργούνται απο σταθμούς που χρησιμοπιούν φτηνά, κακής ποιότητας μηχανήματα χωρίς φίλτρα, η εκπέμπουν με υπερβολικά κιλοβάτ, η δεν εκπέμπουν με κατευθηντικό σήμα σε περιπτώσεις που πρέπει να αποφύγουν την κάλυψη συγκεγκριμένων περιοχών. Όμως, ο νέος χάρτης συχνοτήτων δεν καθορίζει ισχύ εκπομπής για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Δηδαλή θα μπορούν να εκπέμπουν με βαρβάτα κιλοβατ, όπως σήμερα, ενώ σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, οι ιδιωτικοί σταθμοί περιορίζουνται σε μερικές εκατοντάδες βατ η 1-2 κιλοβατ, με αποτέλεσμα να αποφέυγουνται οι παρεμβολές στην αεροναυτιλία και μεταξύ ραδιοφωνικών σταθμών και επιτρέποντας την λειτουργία περρισότερων σταθμών ανα περιοχή.

Μου φαίνεται οτι για να υπάρχει αυτή η εξαίρεση στην Ελλάδα, είτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το σύστημα ραδιοβοηθημάτων που λειτουργεί στην χώρα μας, η, κάτα την γνώμη μου ποίο πιθανό, η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει "κάβα" συχνοτήτων για μελλοντική αδειοδότηση "φιλικών" σταθμων (π.χ. κάποιο καινούριο κομματικό ραδιόφωνο--που δεν θα χρειαστεί άδεια λειτουργίας- η κάποιο νέο ραδιόφωνο κάποιου μεγαλοεκδότη-μαφιόζου των ΜΜΕ). Όπως ακριβώς έγινε και στην Αττική, που απο 20 έγιναν 45 τα νόμιμα ραδιόφωνα με σχεδόν όλα να ανήκουν σε μεγάλους όμιλους ΜΜΕ, σε κόμματα, δήμους και εκκλησίες ενώ οι μικροί έμειναν για τα καλά εκτώς παιχνιδιού.

Απο το 2001 είχα πάντα μια απορία...αν η κατάσταση που επικρατεί τόσα χρόνια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι τόσο επικίνδυνη για την αεροναυτιλία, τότε οι ίδιοι οι βουλευτές και οι υπουργοί, που μας τα λένε αυτά, δεν φοβούνται να πετάξουν κάπου στην Ελλάδα με αεροπλάνο? Δεν φοβούνται για τις ζωές τους? Και βάζουν και τις ζωές όλων που ταξιδέυουν αεροπορικώς σε κίνδυνο? Γιατί αν είναι πράγματι τόσο επικίνδυνο όπως λένε, τότε δεν θα έπρεπε να πετάει κανένα αεροπλάνο στην Ελλάδα. Άλλα κάτι μου λέει οτι όλα αυτά είναι απλώς ιστορίες για να φοβήσουν τον κόσμο και για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, περιορίζοντας τον αριθμό των σταθμών σε τέτοιο μικρό αριθμό για να μπορούνε να επιβιώσουν μόνο οι μεγάλοι καναλάρχες, εκδότες και κολλητοί των κομμάτων και τον πολιτικών.

Επίσης ο Ρουσόπουλος κάνει μεγάλο λάθος όταν λέει οτι το φαινόμενο της τοπικής τηλεόρασης παγκοσμίως υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Προφανώς δεν θα γνωρίζει για την κατάσταση σε πολλές άλλες Ευρωπαικές χώρες οπού υπάρχουν πολλοι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, και σε χώρες όπως η ΗΠΑ, όπου όλα τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν τοπικό χαρακτήρα και απλώς μερικά απο αυτά συνεργάζουνται με τα εθνικά δίκτυα για μετάδοση του προγράμματος τους σε κάθε περιοχή της χώρας. Στην Αμερική, για παράδειγμα, σε κάθε περιοχή υπάρχουν *μόνο* τοπικοί σταθμοί, άλλοι με δικό τους αυτόνομο πρόγραμμα χωρίς συνεργασία με κάποιο δίκτυο (CBS, NBC, ABC κλπ.) και άλλοι που συνεργάζουνται με αυτά τα δίκτυα άλλα έχουν και δικό τους τοπικό πρόγραμμα (κυρίως ειδήσεις) μερικές ώρες την ημέρα. Υπάρχουν και οι λεγόμενοι "low power" σταθμοι (σταθμοί χαμηλής ισχύος) που καλύπτουν γειτονίες, κωμόπολεις και χωρία με εκπομπές τοπικού χαρακτήρα.

Κάτι, όμως, που είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο χωρίς να μας το πει ο Ρουσόπουλος, είναι η εξαίρεση των κομματικών ραδιοφωνικών σταθμών απο την διαδικασία χορήγησης άδειας λειτουργίας. Αυτό πραγματικά δεν ισχύει σε κανένα άλλο κράτος, και δεν νομίζω οτι υπάρχουν καν κομματικά ραδιόφωνα σε άλλες χώρες, τουλάχιστον στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Και τέλος, άλλο ένα ελληνικό φαινόμενο στο νέο χάρτη συχνοτήτων των FM είναι η (αναμενόμενη) μη-πρόβλέψη για σταθμούς τοπικού, μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα (low power FM). Κάτι που ισχύει στις περρισότερες Ευρωπαικές και λοιπές δυτικές χώρες, όπου μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί, τοπικοί συνδεσμοί, πανεπιστήμια, λύκεια, νοσοκομεία, συλλόγοι, οργανώσεις, κλπ. εκπέμπουν νόμιμα στα FM με σταθμούς μικρής ισχύος, καλύπτοντας μια μικρή περιοχή και χωρίς να παρεμβάλουν σε "μεγάλους" σταθμούς και να "τρώνε" απο την πολύτιμη διαφημηστική πίτα τους. Στην Αμερική, μάλιατα, η μπάντα των FM απο τους 88,1 μέχρι τους 91,9 είναι *αποκλειστικά* για τέτοιου έιδους σταθμούς, ενώ σε πολλές άλλες Ευρωπαικές χώρες υπάρχει πρόβλεψη για σταθμούς τοπικού η μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Για να δώσω και ένα επιπλέον παράδειγμα, στην Νέα Υόρκη, υπάρχουν για σχεδόν 20 χρόνια τώρα δύο ελληνόφωνες εκπομπές, το Κόσμος FM και το Ακτίνα FM, που μεταδίδουν το πρόγραμμα τους μέσω σταθμού μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα στους 91,5 στα FM, ενώ τρείς άλλοι ελληνόφωνοι σταθμοί, οι Hellas FM, Greece 365 και Διασπορά FM, εκπέμπουν επι 24ωρη βάση σε υποσυχνότητες κανονικών σταθμών FM των 67 και 92 mHz και ακούγουνται με ειδικό ραδιόφωνο (χωρίς συνδρομή), ενώ μέσω τέτοιων υποσυχνοτήτων εκπέμπουν πολλοί άλλοι σταθμοί που καλύπτουν τις ανάγκες μέρος του πλυθισμού που δεν καλύπτουνται απο τα ιδιωτικά ραδιόφωνα (π.χ. άλλοι ξενόγλωσσοι σταθμοί, ειδικοί σταθμοί για άτομα με πρόβλημα ακοής, κλπ. Αυτός ο θεσμός είναι ανύπαρκτος στην Ελλάδα.

Γιατί να μην μπορεί μια κοινότητα, ένα μικρό νησί η χωρίο που δεν καλύπτεται επίσημα απο τον χάρτη συχνοτήτων, να δημιουργήσει δικό του σταθμο μικρής εμβέλιας? Ποίον θα ενοχλήσει δηδαλή? Τους μεγάλους σταθμούς που θα βαράνε τα κιλοβατ? Γιατί να μην υπάρχουν ραδιοφωνικοί σταθμοί στα πανεπιστήμια? Ακόμα και στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκπέμπουν 101 ραδιοφωνικοί σταθμοί στα FM (νόμιμα, παρακαλώ!) υπάρχουν και φοιτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Εμείς σαν έλληνες νομίζουμε ότι είμαστε ποίο πολιτισμένοι απο τους Τούρκους γείτονες μας, άλλα στην πράξη, δεν είμαι και τόσο σίγουρος για αυτό.

Τι έγιναν αυτές οι συχνότητες???

Το 2001-2002, μετά απο την μοριοδότηση των 27 σταθμών στην Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε οτι στην μπάντα της συμπρωτέβουσας "χωράνε" άλλοι 10-19 σταθμοί. Δείτε και τα σχετικά άρθρα απο εκείνη την εποχή:

10 επιπλέον άδειες για τη Θεσσαλονίκη

Παρότι η διαδικασία για την αδειοδότηση 27 ραδιοφωνικών σταθμών στο νομό Θεσσαλονίκης φτάνει στο τέλος της, όλα δείχνουν ότι θα δοθούν τουλάχιστον 10 επιπλέον άδειες στο νομό. Ανάσα -ή έστω παράταση- ελπίδας δίνουν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς οι νέες αποφάσεις του Υπουργείου Μεταφορών. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία χαρακτήρισε ως μη εφικτή τη δημιουργία κέντρου εκπομπής στην Ψηλή Κορφή Ωραιοκάστρου (όπως ορίζονταν στην Υπουργική απόφαση 87072/1997), άφησε τα περιθώρια στο Υπουργείο να αναθεωρήσει τον χάρτη συχνοτήτων τους νόμου. Έτσι, κι ενώ οι υφιστάμενη μοριοδότηση 27 μελλοντικών αδειούχων βρίσκεται στα τελικά στάδια της, το Υπουργείο αποφασίζει να μετριάσει τις αντιδράσεις των μη αδειοδοτούμενων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετέχουν σε νέα διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα καλύψει το σύνολο παραπάνω από 10 νέων συχνοτήτων. Πρόκειται για μια τακτική "εκ των υστέρων εκτόνωσης" των πολύπλευρων αντιδράσεων, που εφαρμόζεται ανάλογα και στην περίπτωση της Αττικής.

Παραμένει ασαφές το αν και κατά πόσο θα επιτραπεί η -έστω και προσωρινή- εκπομπή των περίπου 30 ραδιοφωνικών σταθμών που μετά τη λήξη της παρούσας διαδικασίας θα τεθούν "εκτός νομιμότητας". Το γεγονός όμως ότι επιδιώκεται σύμπτωση της λήξης της διαδικασίας με την ανακοίνωση της απόφασης για τις επιπλέον συχνότητες, δίνει την εντύπωση ότι θα επιτραπεί η λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών που θα συμμετάσχουν στη νέα διαδικασία. Άλλωστε, σε αντίθεση με την περίπτωση της Αττικής, εδώ δεν τίθεται θέμα ύψιστου δημοσίου συμφέροντος (δηλαδή λειτουργία νέου αεροδρομίου) κατά συνέπεια οι αντιδράσεις από πλευράς πολιτείας θα είναι πολύ πιο ήπιες.
http://www.radiofono.gr/node/233

Radiofonitzis: Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, δεν τίθεται θέμα παρεμβολών στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ως αποτέλεσμα της μεταφοράς του επίσημου σημειού εκπομπής του νομού απο την Ψηλή Κορφή Ωραιοκάστρου στον Χορτιάτη, αναφερεται το ενδεχόμενο πιθανής διεύρυνσης της μπάντας με τουλάχιστον 10 επιπλέον συχνότητες.


Από το νέο χρόνο οι συχνότητες της «Νύμφης»

Το ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ―Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ - Α. ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
Των ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ

Στις αρχές του νέου έτους θα είναι έτοιμη η μελέτη για το χάρτη των ραδιοσυχνοτήτων της Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε για τις συχνότητες των ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής.

Δηλαδή, η μελέτη θα ανατεθεί, τούτες τις μέρες, σε επιτροπή καθηγητών των Πολυτεχνείων Αθήνας, Κρήτης και Θεσσαλονίκης, η οποία και θα αποφανθεί για τη χωρητικότητα σε συχνότητες. Αυτά ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας ο υφυπουργός Μεταφορών Σπ. Βούγιας. Δεσμεύτηκε, πάντως, πως «μέχρι να καταλήξουμε στο χάρτη, δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση και φίμωση σταθμών με βίαιο τρόπο - κάτι που έγινε στην Αττική» και ομολόγησε πως «οι τραυματικές εμπειρίες της Αθήνας οδήγησαν σε ωριμότητα». Είπε πως η μελέτη που έχει υποβάλει η Ενωση Ραδιοφωνικών Σταθμών Μακεδονίας στο υπουργείο (προβλέπει 46 συχνότητες συν 7 της ΕΡΑ) θα ληφθεί βέβαια υπόψη, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως έχει και τόνισε πως η λύση που θα δοθεί θα υπακούει στις αρχές της πολυφωνίας, της προστασίας της υγείας των πολιτών, της ασφάλειας των πτήσεων. Ο υφυπουργός επισήμανε ακόμη πως πρέπει να μπει πολύ γρήγορα μια τάξη, καθώς σήμερα «λειτουργούν 70 ραδιοφωνικοί σταθμοί παράνομα στο Χορτιάτη», κάτι που δεν αποδέχτηκε πάντως, ως νούμερο, ο πρόεδρος της Ενωσης Ραδιοφωνικών Σταθμών Μακεδονίας κ. Κραστάνας, ο οποίος ήταν παρών στη συζήτηση. Ο κ. Κραστάνας ανέφερε πως «επί υπουργίας του Χ. Καστανίδη, καθίσαμε όλοι μαζί στο τραπέζι, συζητήσαμε και καταλήξαμε σε ένα χάρτη με 42 συχνότητες. Στη συνέχεια και κάτω από το βάρος των πιέσεων που δέχτηκε ο κ. Καστανίδης από τις 42 κατεβήκαμε στις 27 συχνότητες. Κάτι που είναι άδικο, όπως φαίνεται από τη μελέτη που σας υποβάλαμε. Από το 1988 υπάρχουν ραδιοφωνικοί σταθμοί που λειτουργούν χωρίς παρεμβολές στις αεροεπικοινωνίες ή σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Θέλουμε να έρθει η πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα και να δικαιώσει τους ανθρώπους, για να μη βρεθούν αυτοί οι 15 εκτός πραγματικότητας, γιατί ίσως διαφέρουν με κάποιους άλλους ένα δυο μόρια».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/11/2001
http://www.enet.gr/online/online_hprint?id=17017628


Radiofonitzis: Πόσο εύκολα ξεχνάμε.... παλαιότερες έρευνες που έγιναν στην Θεσσαλονική είχαν την περιοχή να "σηκώνει" 42 έως 46 ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, συν τις συχνότητες της ΕΡΤ, σύν συχνότητες για τους γειτονικούς νομούς, χωρίς να παρουσιάζεται προβλήμα στα ραδιοβοηθήματα του αεροδρομίου Μακεδονία. Τι έγιναν αυτές οι συχνότητες???

Στο κάτω κάτω της γραφής, αν είναι τόσο προβληματικός ο Χορτιάτης, ας βάλουνε μερικούς σταθμούς να εκπέμπουν απο κάποιο άλλο σημείο της πόλης όπως το Φιλίππειο η τον Άγιο Αθανάσιο, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις ραδιοτηλεοπτικών σταθμών σήμερα. Ας περιορίσουν την ισχύ των σταθμών και ας επιβάλουν στους σταθμούς την υποχρέωση να εκπέμπουν με κατευθηντικό σήμα.

Πάντως, έχει πολύ ενδιαφέρον η δήλωση του τότε υφυπουργού Μεταφορών, Σπύρου Βούγια, που παραδέχθηκε οτι ο τρόπος με τον όποιο η κυβέρνηση "φίμωσε" (δικά του λόγια) τα ραδιόφωνα της Αττικής είταν "βίαιος" (Ξανά δικά του λόγια). Όμως, δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι «οι τραυματικές εμπειρίες της Αθήνας οδήγησαν σε ωριμότητα», ούτε απο πλευράς ΠΑΣΟΚ, ούτε απο πλευράς ΝΔ.

Ναυτεμπορική: Ανιση κατανομή ραδιοσυχνοτήτων με το νέο χάρτη ραδιοφωνίας

Σημαντικές ανισότητες μεταξύ των περιοχών της χώρας -συγκρίνοντας τον αριθμό των κατοίκων που αυτές φιλοξενούν- καταγράφονται στο νέο αναλογικό Χάρτη Συχνοτήτων για τη ραδιοφωνία που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και ο οποίος θα ρυθμίσει τη ραδιοφωνική αγορά όχι μόνο του κέντρου, αλλά και της περιφέρειας, τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια.

Παρά το ότι η κατανομή του αριθμού των συχνοτήτων και κατ' επέκταση των αδειών, θα έπρεπε να βρίσκεται σε απόλυτη σχέση με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής -αφού αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το μέγεθος της ραδιοφωνικής αγοράς- κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από μια «δεύτερη ματιά» στο νέο Χάρτη Συχνοτήτων, «μεγάλος χαμένος» από τη νέα κατανομή είναι η περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς και όμορες με αυτήν περιοχές -όπως η Χαλκιδική- σε αντίθεση από την άλλη με περιοχές της Πελοποννήσου, οι οποίες εμφανίζουν δυσανάλογο αριθμό συχνοτήτων σε σχέση με τον πληθυσμό που κατοικεί σε αυτές. Η Μεσσηνία, η Αχαΐα (Πάτρα, Αίγιο) κ.ά. και ως εκ τούτου και ολόκληρη η περιοχή της Πελοποννήσου, είναι από τους κερδισμένους, παρά το ότι κατά τόπους υπάρχουν και εκεί "ριγμένοι".

Επισημαίνεται ότι από τη σύγκριση αυτή, εξαιρούνται βεβαίως οι παραμεθόριες περιοχές (του Αιγαίου, του Έβρου κ.λπ.), οι οποίες για εθνικούς πρώτα από όλα λόγους, επιβάλλεται να πάρουν ένα σημαντικό αριθμό συχνοτήτων -όπως και έγινε- ακόμα και εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί είναι πολύ λιγότερες από τον αριθμό των αδειών που προβλέπονται.

Συνολικά στην επικράτεια προβλέπονται 117 κέντρα εκπομπής, σε 81 διευρυμένες γεωγραφικές περιοχές (και όχι νομούς πλέον), που περιλαμβάνονται σε 11 διαμερίσματα.

Η περιοχή της Θεσσαλονίκης

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη, που καλύπτει γεωγραφικό χώρο στον οποίο κατοικούν περισσότερα από 1,7 εκατ. κατοίκων (1,2 εκατ. μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης) και όπου επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν νομίμως περισσότερες από 60 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, ο νέος Χάρτης, δίνει μόλις 28 άδειες. Επίσης στη Χαλκιδική, στην οποία μετακινείται τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλο μέρος του νομού Θεσσαλονίκης, δόθηκαν 6 άδειες.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Πάτρας και του Αιγίου -στις οποίες κατοικούν περίπου 400 χιλιάδες κάτοικοι συνολικά- δίνεται ουσιαστικά ο ίδιος αριθμός αδειών με τη συμπρωτεύουσα, αφού στην Πάτρα δίνονται 16 άδειες και στο Αίγιο (κωμόπολη του νομού Αχαΐας, που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την Πάτρα) δίνονται 12 άδειες.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή ωστόσο είναι η κατανομή των αδειών στην ευρύτερη περιοχή του νομού Μεσσηνίας, - ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής, δεν υπερβαίνει τις 150 χιλιάδες- όπου δίνονται 20 άδειες μόνο για το κέντρο εκπομπής της Μεσσηνίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι παράλληλα προβλέπονται και άλλες 9 άδειες για το κέντρο εκπομπής της Σμέρνας (Ηλείας) που ωστόσο βρίσκεται λίγο έξω από τα διοικητικά όρια της Μεσσηνίας.

Η κατανομή στις Περιφέρειες

Ενδιαφέρουσα είναι και η κατανομή σε επίπεδο περιοχών, αφού στη Μακεδονία (Ανατολική, Κεντρική και Δυτική με πληθυσμό περίπου 2,62 εκατομμύρια) υπολογίζεται ότι εκχωρούνται συνολικά 140 άδειες. Αντίθετα στην Πελοπόννησο (με πληθυσμό περίπου 1,3 εκατομμύρια κατοίκους) εκχωρούνται 154 άδειες και ενώ παράλληλα στην Κρήτη (που έχει περίπου το μισό πληθυσμό της Πελοποννήσου, αφού οι κάτοικοί της ξεπερνούν τις 600 χιλιάδες) οι άδειες που εκχωρήθηκαν ανέρχονται συνολικά σε 68 (Ηράκλειο, Χανιά και Λασίθι από 20 και το Ρέθυμνο 8), το 1/3 δηλαδή της προηγούμενης περίπτωσης.

Οι περιοχές του νέου χάρτη

Ακόμα και σύμφωνα με την κατανομή του νέου χάρτη στις γεωγραφικές περιοχές που αυτός ορίζει -και οι οποίες επισημαίνεται ότι στις κάποιες περιπτώσεις δεν ταυτίζονται με τις Περιφέρειες της χώρας και τις πόλεις που αυτές περιλαμβάνουν η σειρά διαμορφώνεται με τρόπο δυσανάλογο σε σχέση με τον πληθυσμό.

Έτσι στην πρώτη θέση βρίσκεται η Πελοπόννησος (πληθυσμού 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων) με 154 άδειες, ενώ ακολουθούν, Εύβοια και Αττική (πληθυσμού αθροιστικά 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων) με 110 άδειες (εκ των οποίων επισημαίνεται ότι οι 40 άδειες -δηλαδή σχεδόν το 1/3- αφορούν στο νομό Αττικής αποκλειστικά), η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (πληθυσμού 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων) με 110 άδειες επίσης (το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τη Θεσσαλονίκη) και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα (300 χιλιάδων κατοίκων) με 84 άδειες, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (πληθυσμού 610 χιλιάδων κατοίκων), με 77 άδειες, η Κρήτη (πληθυσμού 600 χιλιάδων κατοίκων) με 68 άδειες, η Θεσσαλία (πληθυσμού 740 χιλιάδων κατοίκων) με 58 άδειες και ακολουθούν η Ήπειρος και το Βόρειο Ιόνιο με 64 άδειες, το Κεντρικό Αιγαίο με 52 άδειες, η Δυτική και Κεντρική Ελλάδα (σε αυτήν δεν περιλαμβάνεται η περιοχή της Πάτρας) με 51 άδειες και τέλος το Βόρειο Αιγαίο με 36 άδειες.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Πηγή: Ναυτεμπορική (http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/28/1544369.htm)

Δικαιώνεται στα δικαστήρια και ο Ατλαντίς

Επτά χρόνια και τέσσερις μήνες μετά ήρθε η δικαίωση για τον ραδιοφωνικό σταθμό ATLANTIS FM. Μετά τις δικαστικές αποφάσεις των Πειραϊκών Δικαστηρίων που έκριναν ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πειραιά πληροί και τις 3 προϋποθέσεις του νόμου Ρουσόπουλου, αθωώνοντάς τον κατ’ επανάληψη, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθ.704/2008 απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση που κατέθεσαν οι νομικοί του σύμβουλοι κατά της υπ’ αριθ. 310/24.8.2005 απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η Επιτροπή Αναστολών, αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα, διατάσσει να μην εκδοθεί πράξη διακοπής λειτουργίας του σταθμού. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΣΡ είχε απορρίψει την αίτηση του ATLANTIS ερμηνεύοντας τον νόμο και προβάλλοντας ως λόγο την εκπομπή του από το όρος Αιγάλεω αναφέροντας μάλιστα, «ότι δεν ήταν πρόθεση του νομοθέτου η νομιμοποίηση ραδιοφωνικών σταθμών στον νομό Αττικής που εξέπεμπαν από οικίες, αγρούς και θέσεις εκτός του ως άνω κέντρου (Υμηττός) με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανελέγκτου και επικίνδυνου για τις επικοινωνίες και την αεροπλοΐα καταστάσεως. Όπως προκύπτει εκ του 8195/Φ.386/22-3-2005 εγγράφου της ΕΕΤΤ, ο εν λόγω ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμπε κατά την 29.12.2004 όχι από το ως άνω νόμιμο κέντρο εκπομπής αλλά από τα πυροβολεία. Επομένως δεν υφίσταται νόμιμη προϋπόθεση για να θεωρηθεί ο ραδιοφωνικός σταθμός ότι λειτουργεί νομίμως».

Να σημειωθεί ότι οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος Ρουσόπουλου δεν αναφέρουν κέντρο εκπομπής, ενώ το όρος Αιγάλεω προβλεπόταν ως προσωρινή θέση εγκατάστασης κεραιών στην Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ.14114/769/28.2.2001 και η θέση αυτή δεν καταργήθηκε ως κέντρο εκπομπής με τη νεότερη απόφαση οικ.47717/2759/23.7.2001. «Δεδομένου ότι η διοίκηση δεν επικαλείται τη συνδρομή λόγων υπερτέρου δημοσίου συμφέροντος, αναγομένων στην ασφάλεια πτήσεων, οι οποίοι σταθμιζόμενοι με τη βλάβη της αιτούσης, να μην επιτρέπουν την αποδοχή της υπό κρίση αιτήσεως, η Επιτροπή Αναστολών κρίνει ότι η αίτηση αυτή πρέπει να γίνει δεκτή» αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ.

Πηγή: Εν Πειραιεί

Radiofonitzis: Άλλο ένα χαστούκι στο θρασύτατο και διεφθαρμένο ΕΣΡ, που ξέρει να δείνει ΒΝΛ μόνο σε σταθμούς που ανήκουν σε μεγάλους όμιλους ΜΜΕ η που είναι έτοιμη η εξαγορά τους απο κάποιο μεγάλο όμιλο.

Βέβαια, ούτε μιλιά για αυτή την είδηση απο τα μεγάλα ΜΜΕ, ούτε μιλιά απο το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ για τους άλλους, "νόμιμους" σταθμούς της Αττικής που εκπ'εμπουν απο "οικίες, αγρούς και θέσεις εκτώς του άνω κέντρου (Υμηττός). Το Ράδιο Επικοινωνία εκπέμπει απο την Ζαχαρίτσα και το XFM απο το Καματερό.

Υπέροχο κείμενο σχετικά με το κλείσιμο Ρ/Σ της Αθήνας - 2001

H διακοπή της λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας

Tου ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ Β. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Δικηγόρου, Δ.Ν.
[ΤΕΥΧΟΣ 3/2001]

Η εφαρμογή της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας ως αφορμή για την οριοθέτηση των προϋποθέσεων παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας

Ι. Ιστορικό των υποθέσεων
Ορισμένες δικαστικές αποφάσεις, κυρίως των Ανωτάτων Δικαστηρίων (αν και όχι μόνο), εμφανίζουν μία σημασία που εκτείνεται πέρα από τα όρια της συγκεκριμένης κριθείσας υπόθεσης. Μία τέτοια περίπτωση αποτελούν και οι πρόσφατες αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας επί αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης κατά αποφάσεων του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίες διέταξαν τη διακοπή λειτουργίας ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών με το επιχείρημα της παρεμβολής τους στα ραδιοβοηθήματα του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Οι αποφάσεις αυτές της Επιτροπής Αναστολών (ΕΑ ΣτΕ 142- 145/2001) δεν αποφάνθηκαν απλώς επί των συγκεκριμένων αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης αλλά, πέραν τούτου, έθεσαν γενικότερα ζητήματα, τα οποία συνδέονται τόσο με την αρχή της νομιμότητας και τα όρια δράσης της εκτελεστικής εξουσίας όσο και με τις προϋποθέσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας.

Οι απαρχές των ως άνω υποθέσεων απαντώνται στις διατάξεις του ν. 2328/1995, ο οποίος προέβλεψε τη δυνατότητα χορήγησης αδειών ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών κατόπιν τήρησης ορισμένης διαδικασίας και συνεκτίμησης συγκεκριμένων κριτηρίων (άρθρα 6 και 7)[1]. Στη συνέχεια, εκδόθηκε η υπ' αρ. ΑΠ 1430/10-12-1996 απόφαση του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης περί προκήρυξης είκοσι (20) αδειών τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών στο Νομό Αττικής και στη σχετική διαδικασία συμμετείχαν ογδόντα έξι (86) συνολικά ενδιαφερόμενοι για τη λήψη άδειας. Ενώ, όμως, εκκρεμούσε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης η διαδικασία αξιολόγησης για τη χορήγηση των ως άνω αδειών, εκδόθηκε ο ν. 2778/1999, ο οποίος, με το άρθρο 53 παρ. 1 αυτού, νομιμοποίησε έως την έκδοση απόφασης χορήγησης αδειών όσους ραδιοφωνικούς σταθμούς λειτουργούσαν την 1-11-1999 και συμμετείχαν στην προαναφερθείσα διαγωνιστική διαδικασία. Στη δε παρ. 2 του ιδίου ως άνω άρθρου προβλέφθηκε ότι οι προσωρινώς νομιμοποιηθέντες ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται όχι μόνο να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας του άρθρου 8 του ν. 2328/1995 και τους κώδικες δεοντολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αλλά, πέραν τούτου, "οφείλουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας να μην παρεμβάλλονται στους διαύλους συχνοτήτων της ΕΡΤ, καθώς και στις επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του ΟΤΕ και κάθε άλλου νομίμως λειτουργούντος δικτύου. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον αυτό διαπιστωθεί από ειδική τεχνική έκθεση αρμόδιου οργάνου, ο Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης διατάσσει αμελλητί την άμεση διακοπή λειτουργίας του σταθμού και την κατάσχεση όλου του τεχνικού εξοπλισμού".

Ακολούθησε ένας πραγματικός "δαίδαλος" υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες στις ήδη διαθέσιμες είκοσι (20) συχνότητες για την ιδιωτική ραδιοφωνία του Νομού Αττικής προστέθηκαν συνολικά άλλες οκτώ (8) και κλήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών για τις νέες αυτές συχνότητες. Η "περιπέτεια", όμως, της τοπικής ιδιωτικής ραδιοφωνίας δεν σταμάτησε στο σημείο αυτό: Ενόψει της λειτουργίας του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" τον Μάρτιο του 2001 και της θέσης του Υπουργείου Μεταφορών περί δυνατότητας εκπομπής μόνον είκοσι οκτώ (28) ραδιοφωνικών σταθμών στο Νομό Αττικής χωρίς πρόκληση παρεμβολών στα ραδιοβοηθήματα του νέου αεροδρομίου[2], ο Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ζήτησε από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να υποδείξει - το αργότερο μέχρι την 20-3-2001 - τους οκτώ νέους ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στο Νομό Αττικής. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αρχικά εξέδωσε την από 14-3-2001 απόφασή του, με την οποία υιοθέτησε την άποψη ότι δεν υφίστατο νομικό έρεισμα για την επιλογή των οκτώ νέων σταθμών, δεδομένου μάλιστα ότι δεν ήταν σαφές βάσει ποιών κριτηρίων θα έπρεπε να γίνει η αξιολόγηση αυτή. Ο Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης επανήλθε, ωστόσο, μετά την αρχική αρνητική στάση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και με το υπ' αρ. 426/14-3-2001 έγγραφό του υποστήριξε ότι η υπόδειξη εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης των οκτώ νέων σταθμών (που θα συνέχιζαν τη λειτουργία τους μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου Διεθνούς Αερολιμένα) συνιστά "οικειοθελή τήρηση τύπου". Υποστήριξε ακόμη ότι τα κριτήρια επιλογής των σταθμών αυτών θα καθορισθούν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατά τη διακριτική του ευχέρεια "υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι πρόσφορα για την σκοπούμενη επιλογή (λ.χ. ακροαματικότητα) και ο τρόπος εφαρμογής τους θα είναι σύμφωνος με την αρχή της ίσης μεταχείρισης". Κατόπιν τούτου, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με την από 16-3-2001 απόφασή του μετέβαλε την αρχική αρνητική του στάση και, με την από 23-3-2001 πράξη του, υπέδειξε τους οκτώ νέους ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα μπορούσαν να εκπέμπουν και μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου. Ύστερα δε από όλα αυτά, ο Υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας εξήντα οκτώ (68) ραδιοφωνικών σταθμών (που μέχρι τότε λειτουργούσαν νομίμως δυνάμει της προαναφερθείσας διάταξης του άρθρου 53 παρ. 1 του ν. 2778/1999), αιτιολογώντας την απόφασή του με το επιχείρημα ότι η εκπομπή τους "μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου Διεθνούς Αερολιμένα στην περιοχή Σπάτων θα παρενοχλεί τις επικοινωνίες της Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας".

Κατά των αποφάσεων του Υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης περί διακοπής λειτουργίας τους, προσέφυγαν με αίτηση ακύρωσης οι θιγέντες ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι υπέβαλαν και αίτηση αναστολής εκτέλεσης κατά των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Επί των αιτήσεων δε αυτών, εκδόθηκαν οι υπ' αρ. 142-145/2001 αποφάσεις της Επιτροπής Αναστολών του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες απέρριψαν μεν τις σχετικές αιτήσεις με το επιχείρημα της ύπαρξης υπέρτερων λόγων επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος (ασφάλεια των μεταφορών και προστασία της ανθρώπινης ζωής), δέχθηκαν, ωστόσο, την πρόδηλη παρανομία των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων.

ΙΙ. Η εφαρμογή της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας: Η εκτελεστική εξουσία σε ρόλο νομοθέτη και η πρόδηλη παρανομία των υπουργικών αποφάσεων.

Ήδη από την ανάλυση του ιστορικού των υποθέσεων, διαφάνηκε η πρόδηλη παρανομία των υπουργικών αποφάσεων περί διακοπής λειτουργίας των ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Αττικής, δεδομένου ότι - σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 53 παρ. 1 του ν. 2778/1999 που δεν είχε τροποποιηθεί - οι σταθμοί αυτοί λειτουργούσαν νομίμως και δεδομένου ακόμη ότι τα κριτήρια επιλογής των επιπλέον οκτώ σταθμών δεν είχαν καθορισθεί σε επίπεδο νόμου. Συνεπώς, δεν προκαλεί εντύπωση η κρίση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας περί πρόδηλης βασιμότητας των αιτήσεων ακυρώσεως κατά των προσβαλλόμενων πράξεων. Εκπλήσσει, ωστόσο, η ιδιαίτερα ενδελεχής αιτιολογία των αποφάσεων της Επιτροπής Αναστολών, η οποία (όπως θα αναλυθεί και στη συνέχεια) δεν οφείλεται μόνο στη μείζονα σπουδαιότητα των υποθέσεων και η οποία κινείται στα ακόλουθα τρία επίπεδα:

Α. Όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση διακοπής λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών εκδόθηκε κατ' επίκληση της διάταξης του άρθρου 53 παρ. 2 του ν. 2778/1999, σύμφωνα με την οποία οι - νομίμως λειτουργούντες έως την έκδοση των προκηρυχθεισών αδειών - ραδιοφωνικοί σταθμοί οφείλουν να μην παρενοχλούν, μεταξύ άλλων, και τις επικοινωνίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σε αντίθετη δε περίπτωση (που διαπιστώνεται ύστερα από "ειδική τεχνική έκθεση αρμόδιου οργάνου") διατάσσεται η άμεση παύση της λειτουργίας τους. Όπως, όμως, ορθώς επισημαίνει η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά "το μέρος, ειδικότερα, που αφορά στο ζήτημα τυχόν παρεμβολών των ανωτέρω σταθμών στις επικοινωνίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 53 του Ν. 2778/1999 προβλέπει, κατά το απολύτως σαφές γράμμα της, ότι η διακοπή λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού συνιστά κύρωση, επιβαλλομένη κατόπιν εξατομικευμένης διαπιστώσεως, από αρμόδιο τεχνικό όργανο, της παραβάσεως, από τους υπευθύνους του συγκεκριμένου σταθμού, των συναφών υποχρεώσεων που τους βαρύνουν. Υπό τα δεδομένα αυτά, η ανωτέρω διάταξη δεν μπορεί... να παράσχει νόμιμο έρεισμα στην έκδοση πράξεων, όπως η προσβαλλομένη, με τις οποίες, κατ' επίκληση της ανάγκης ασφαλούς λειτουργίας του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, επιβάλλεται το μέτρο του περιορισμού του αριθμού των ραδιοφωνικών σταθμών που εκπέμπουν στο Νομό Αττικής, δια της διακοπής της λειτουργίας σταθμών, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 53 του Ν. 2778/1999 και έχουν, ως εκ τούτου, χαρακτηρισθεί από το νομοθέτη ως νομίμως λειτουργούντες".

Με άλλες λέξεις, οι υπουργικές αποφάσεις για τη διακοπή λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών εκδόθηκαν κατ' επίκληση μίας νομοθετικής διάταξης, η οποία επιδιώκει τελείως διαφορετικό σκοπό από αυτό των υπουργικών αποφάσεων. Ειδικότερα, η διάταξη του άρθρου 53 παρ. 2 του ν. 2778/1999 επιτρέπει τη λήψη του μέτρου της διακοπής λειτουργίας, εφόσον κάποιος συγκεκριμένος από τους νομίμως (κατά την παρ. 1 του ιδίου ως άνω άρθρου) λειτουργούντες ραδιοφωνικούς σταθμούς παρακώλυσε κατά το παρελθόν (π.χ. λόγω της ισχύος των μηχανημάτων εκπομπής) τις επικοινωνίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και εφόσον διαπιστώθηκε η παρακώλυση αυτή από ειδική τεχνική έκθεση αρμοδίου οργάνου. Η ίδια, όμως, διάταξη δεν εξουσιοδοτεί τη διοίκηση για τη λήψη του γενικού μέτρου του περιορισμού του αριθμού των νομίμως λειτουργούντων ραδιοφωνικών σταθμών με το σκεπτικό ότι στο μέλλον ενδέχεται να προκύψουν μη ακόμη διαπιστωθείσες (αλλά απλώς πιθανολογούμενες) παρεμβολές στις επικοινωνίες της Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας (βλ. και την αιτιολογία των σχετικών υπουργικών αποφάσεων: "η τυχόν λειτουργία... μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου Διεθνούς Αερολιμένα... θα παρενοχλεί τις επικοινωνίες..."). Καθίσταται, συνεπώς, σαφές ότι οι υπουργικές αποφάσεις που διέταξαν το γενικό μέτρο του περιορισμού του αριθμού των λειτουργούντων ραδιοφωνικών σταθμών στο Νομό Αττικής, εκδόθηκαν άνευ νομίμου ερείσματος, εισάγοντας μάλιστα παράνομη τροποποίηση διάταξης τυπικού νόμου (παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 2778/1999) που ορίζει ποιοι είναι οι νομίμως λειτουργούντες σταθμοί. Εάν τα αρμόδια όργανα θεωρούσαν ότι επιβάλλεται ο περιορισμός του αριθμού των ραδιοφωνικών σταθμών για λόγους ασφάλειας του νέου αεροδρομίου, όφειλαν να κινήσουν τη νομοθετική διαδικασία τροποποίησης της διάταξης του άρθρου 53 παρ. 1 του ν. 2778/1999 και όχι να επιχειρήσουν τη μεταβολή του κανονιστικού της περιεχομένου με διοικητικές πράξεις, εκδοθείσες άνευ νομίμου ερείσματος.

Β. Η προσπάθεια παράκαμψης του νομοθέτη από τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας καθίσταται, περαιτέρω, ιδιαίτερα εμφανής και σε ένα δεύτερο στάδιο: Η διοίκηση προέβαλε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις βρίσκουν έρεισμα στην αρχή της συνέχειας των δημοσίων υπηρεσιών (εν προκειμένω του νέου αεροδρομίου). Όπως, όμως, δέχθηκε η Επιτροπή Αναστολών, "ακόμη και αν γινόταν δεκτό ότι η αρχή αυτή μπορεί να παράσχει έρεισμα στη διακοπή της λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού νομίμως λειτουργούντος, δεν θα αρκούσε, πάντως, για να παράσχει έρεισμα στην πράξη διακοπής της λειτουργίας ορισμένων μόνον από τους νομίμως λειτουργούντες σταθμούς, δεδομένου ότι τούτο θέτει, κατά λογική αναγκαιότητα, το ζήτημα βάσει ποίων κριτηρίων και με ποιά διαδικασία θα επιλεγούν οι σταθμοί που θα συνεχίσουν να λειτουργούν... Τα κριτήρια, όμως, αυτά και η σχετική διαδικασία μόνον με διάταξη νόμου ή, συντρεχούσης περιπτώσεως, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου... θα μπορούσαν να θεσπισθούν, δεδομένου μάλιστα ότι, ως εκ της φύσεως της ρυθμιζομένης δραστηριότητας, ο καθορισμός των κριτηρίων προϋποθέτει αξιολογήσεις και σταθμίσεις, οι οποίες επηρεάζουν τους όρους ασκήσεως ατομικών δικαιωμάτων (ιδίως του δικαιώματος του πληροφορείσθαι), καθώς και τους όρους ασκήσεως του αμέσου ελέγχου του Κράτους επί της ραδιοφωνίας, ως μέσου για την πραγμάτωση των κατά το Σύνταγμα... σκοπών της" [3]. Με την παραδοχή της αυτή, η Επιτροπή Αναστολών προβαίνει σε μια κρίση, η εμβέλεια της οποίας σαφώς εκτείνεται πέραν των συγκεκριμένων υποθέσεων. Τονίζει ότι σε ένα δικαιϊκό σύστημα όπως το ελληνικό, όπου ισχύουν οι αρχές του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών, οι σημαντικές αποφάσεις - και μόνον ως τέτοιες μπορούν να χαρακτηρισθούν αυτές που συνδέονται με την άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων και την πραγμάτωση συνταγματικών επιταγών - πρέπει να λαμβάνονται από το νομοθέτη και όχι από τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας [4].

Γ. Σε ένα τρίτο, τέλος, στάδιο η Επιτροπή Αναστολών επιβεβαιώνει το συμπέρασμά της περί πρόδηλης παρανομίας των προσβαλλόμενων πράξεων: Ακόμη και αν ήθελε θεωρηθεί ότι, σιωπούντος του νόμου, η διοίκηση μπορούσε να ορίσει η ίδια τα κριτήρια επιλογής των ραδιοφωνικών σταθμών που θα συνεχίσουν να λειτουργούν, και πάλι οι προσβαλλόμενες υπουργικές πράξεις πάσχουν πρόδηλη παρανομία λόγω πλημμελούς αιτιολογίας, αφού η "απόφαση του Ε.Σ.Ρ. και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου δεν παρέχουν καμία ένδειξη, ούτε ως προς την εξειδίκευση των κριτηρίων, βάσει των οποίων εχώρησε η επιλογή των οκτώ σταθμών... οι οποίοι θα συνεχίσουν να εκπέμπουν στην Αττική, ούτε, κυρίως, ως προς τους λόγους για τους οποίους θεώρησε το Ε.Σ.Ρ. ότι τα κριτήρια αυτά πληρούνται από τους επιλεγέντες οκτώ σταθμούς και όχι από τους υπολοίπους, νομίμως λειτουργούντες... σταθμούς". Η μείζονα πρόταση, που διαπνέει τη διατύπωση αυτή των αποφάσεων της Επιτροπής Αναστολών, θα πρέπει ν' αντιμετωπισθεί θετικά: Η λήψη σημαντικών αποφάσεων, όπως αυτής της λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών που συνδέεται με την άσκηση ατομικών δικαιωμάτων και την εκπλήρωση συνταγματικών επιταγών, δεν είναι νόμιμη χωρίς την ύπαρξη ειδικών κριτηρίων και την ενδελεχή αιτιολογία ως προς την εφαρμογή των κριτηρίων αυτών στην κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

radiofonitzis: Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ: http://tosyntagma.ant-sakkoulas.gr/nomologia/item.php?id=327

Υ.Γ.: Ο νόμος του 1999 προεβλέπε το κλείσιμο ραδιοφωνικών σταθμών μόνο σε περιπτώση διαπίστωσης παρεμβολών στην αεροναυτιλία. Διαβάστε το ξανά, έχει πολύ ενδιαφέρον:

"Ειδικότερα, η διάταξη του άρθρου 53 παρ. 2 του ν. 2778/1999 επιτρέπει τη λήψη του μέτρου της διακοπής λειτουργίας, εφόσον διαπιστώθηκε η παρακώλυση αυτή από ειδική τεχνική έκθεση αρμοδίου οργάνου. Η ίδια, όμως, διάταξη δεν εξουσιοδοτεί τη διοίκηση για τη λήψη του γενικού μέτρου του περιορισμού του αριθμού των νομίμως λειτουργούντων ραδιοφωνικών σταθμών με το σκεπτικό ότι στο μέλλον ενδέχεται να προκύψουν μη ακόμη διαπιστωθείσες (αλλά απλώς πιθανολογούμενες) παρεμβολές στις επικοινωνίες της Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας."

Με άλλα λόγια, οι νόμος θεωρούσε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς αθώους μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Κάτι που δέν συνέβη στην πράξη απο τις κινήσεις των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το "ανεξάρτητο" ΕΣΡ και τα ραδιόφωνα της Αττικής

Με την πρόσφατη πώληση του Radio Gold, πλέον δεν υπάρχει κανένα "νόμιμο" ραδιόφωνο στην Αττική που δεν ανήκει σε μεγάλο όμιλο ΜΜΕ, πολιτικό κόμμα, εκκλησία, η σε δήμο. Ακόμα και το Athens Shock Radio ανήκει πλέον στον Kiss FM.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2001 με το κλείσιμο 66+ σταθμών πλέον έχει τελιώσει. Δεν υπάρχει χώρος για τους "μικρούς" πλέον στα ερτζιανα. Κοιτάξτε τι έχει γίνει μόνο με τους σταθμούς που δεν είταν απο τους πρώτους 35 άλλα πήραν ΒΝΛ αργότερα απο το "ανεξάρτητο" ΕΣΡ:

- Radio Gold (Μαστοράκης) -> Goal FM? (Πήγασος)
- Diva FM -> Mad Radio (Κουρής)
- Ράδιο Βερόνικα -> Real FM (Κουρης-Χατζηνικολάου)
- Athens Shock Radio -> Kiss FM (Κωστάκης)


...και βέβαια οι άλλοι δυο σταθμοί που πήραν ΒΝΛ ανήκουν στον Ρίζο (Παρέα FM) και στην Πειραϊκή Εκκλησία (που παρόλο που δεν πήρε άδεια λειτουργίας το 2002 στην αδειοδότηση των 15, δεν έκλεισε όυτε για ένα λεπτό, ενώ η ΕΕΤΤ κυνήγησε τον Μαστοράκη και αρκετούς άλλους εκείνη την εποχή.

Με τα ίδια (νομικά) κριτήρια που πήραν ΒΝΛ οι Ράδιο Βερόνικα, Παρέα FM και Athens Shock Radio θα μπορούσαν να πάρουν ΒΝΛ και οι Άστρο FM, Blue Space FM, Atlantis FM (όπως έκρινε πρόσφατα και το Στ.Ε), Ακτίνα FM, Κρήτη FM και ίσως άλλοι....άλλα βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις το ΕΣΡ αρνήθηκε να τους δώσει ΒΝΛ, γιατί όπως φαίνεται, δεν υπήρχε περίπτωση γρήγορης μεταβίβασης αυτών τον σταθμών σε κάποιο μεγάλο όμιλο ΜΜΕ, όπως τελικά έγινε με τους Gold, Diva, Βερόνικα και Athens Shock Radio.

Ποίοι σταθμοί έκλεισαν το 2001?

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα συνήθως απαντάται με μια λίστα 50-60 ραδιοφωνικών σταθμών που έκλεισαν, στην Αθήνα, το 2001 με αφορμή τη λειτουργία του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος". Επειδή όμως το αττικό ραδιοφωνικό τοπίο έχει αλλάξει πολύ 7 χρόνια μετά, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι περισσότεροι σταθμοί από αυτούς που έκλεισαν το 2001, εκπέμπουν ξάνα...

Στην παρακάτω λίστα βρίσκονται οι σταθμοί που έκλεισαν το 2001 και δεν εκπέμπουν αυτή τη στιγμή, ούτε στην ίδια, ούτε σε άλλη συχνότητα, ούτε παράνομα, ούτε νόμιμα

87,5 Andromeda (Dream)
87,7 Lady
88,3 Seven Radio
89,2 Sprint
90,4 Απολλων
93,1 Champion
93,3 Υγεια Οικολογια
93,9 ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ
94,8 Κυκλος
95,1 Ραδιο Ενα
96,3 Pop FM
99,4 Ραδιο Αττικη
101,5 Ραδιο Star
105,3 Rock Radio
105,5 NRG
106,3 Χρωμα FM

Υπενθυμίζουμε ότι πολλοί σταθμοί ενώ δεν πήραν άδεια το 2001, την πήραν ένα χρόνο μετά (π.χ. Polis [John Greek], Alpha Sports [Sportime], Λάμψη, Radio Deejay). Ένα δεύτερο κύμα σταθμών άνοιξε με τις βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας (που πήραν όσοι εξέπεμπαν το Δεκέμβριο του 2004) που πήραν σταθμοί όπως η Πειραϊκή Εκκλησία, το Radio Gold, το Radio Diva [Mad Radio], το Ράδιο Βερόνικα [Real FM] κλπ. Και το τρίτο κύμα είναι οι σταθμοί που ούτε άδεια πήραν, ούτε βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας, αλλά εκπέμπουν κανονικά σχεδόν ασταμάτητα από το 2001 (είτε με άλλο όνομα, είτε με άλλη συχνότητα), σταθμοί όπως ο Blackman, ο Κρήτη FM, το Ράδιο Άστρο, ο Blue Space FM, ο Digital, η κρητική ραδιοφωνία αττικής, ο pathos fm κλπ.

Αυτά τα λίγα από εμάς, με αφορμή τη συμπλήρωση της 7ετίας από το κλείσιμο των σταθμών αυτών. Όπως πάντα, αφήνουμε τα σχόλια σε εσάς...

Υ.Γ. Άλλοι σταθμοί που έκλεισαν εκείνο το καιρό:
92,9 Studio 2000
95,8 Ράδιο Μεσόγεια
100,9 'Ιλιον FM
101,5 Radio One
106,7 Ράδιο Φάρος (δημοτικό ραδιόφωνο Νεου Ψυχικού)
107 Άστρα

Πηγή: hellastv.blogspot.com

30η η Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου

30η βγήκε η Ελλάδα στην έρευνα της RSF (Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα) για την ελευθερία του Τύπου, μια έρευνα που περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό και την διαδικτυακή δημοσιογραφία (μπλόγκερς και όχι μόνο). Η Κύπρος βρίσκεται στην 45η θέση με πτωτική πορεία ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ βρίσκεται υψηλότερα από την χώρα μας. Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 48η θέση. Άραγε οι ρεπόρτερς χωρίς σύνορα λάβαν υπόψιν τους και το κόψιμο της ομώνυμης εκπομπής ("Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα") του Σ. Κούλογλου; Διαβάστε την έρευνα εδώ.

(apomesa.info)

Η λίστα αναλυτικά:

1 Iceland0,75
-Norway0,75
3 Estonia1,00
-Slovakia1,00

5 Belgium1,50
-Finland1,50
-Sweden1,50
8 Denmark2,00
-Ireland2,00
-Portugal2,00
11 Switzerland3,00
12 Latvia3,50
-Netherlands3,50
14 Czech Republic4,00
15 New Zealand4,17
16 Austria4,25
17 Hungary4,50
18 Canada4,88
19 Trinidad and Tobago5,00
20Germany5,75
21 Costa Rica6,50
-Slovenia6,50
23 Lithuania7,00
24United Kingdom8,25
25 Mauritius8,50
-Namibia8,50

27 Jamaica8,63
28 Australia8,79
29 Ghana9,00
30 Greece9,25
31 France9,75
32 Taiwan10,00
33 Spain10,25
34 Bosnia and Herzegovina11,17
35 Italy11,25
36 Macedonia11,50
37 Japan11,75
-Uruguay11,75
39 Chile12,13
-South Korea12,13
41 Croatia12,50
42 Romania12,75
43 South Africa13,00
44 Israel (Israeli territory)13,25
45 Cape Verde14,00
-Cyprus14,00
47 Nicaragua14,25
48 United States of America14,50
49 Togo15,17
50 Mauritania15,50
51 Bulgaria16,25
52 Mali16,50
53 Benin17,00
54 Panama17,88
55 Tanzania18,00
56 Ecuador18,50
-Poland18,50
58 Cyprus (North)19,00
-Montenegro19,00n. c. 60Kosovo19,75
61 Hong-Kong20,00
-Madagascar20,00
63 Kuwait20,17
64 El Salvador20,20
65 United Arab Emirates20,25
66 Georgia20,83
67 Serbia21,00
68 Bolivia21,50
-Burkina Faso21,50
-Zambia21,50
71 Central African Republic22,50
72 Dominican Republic22,75
73 Mozambique23,00
74 Mongolia23,40
75 Botswana23,50
-Haiti23,50
77 Armenia23,63
78 Kenya23,75
79 Qatar24,00
80 Congo24,50
81 Moldova24,75
82 Argentina24,83
83 Senegal25,00
84 Brazil25,25
85 Cambodia25,33
-Liberia25,33
87 Albania25,50
-Honduras25,50
-Niger25,50
90 Paraguay26,10
91 Angola26,50
92 Malawi26,75
-Ukraine26,75
94 Côte d’Ivoire27,00
-Timor-Leste27,00
96 Comoros28,00
-Uganda28,00
98 Lebanon28,75
99 Lesotho29,50
100 Indonesia30,50
101 Turkey31,25
102 Gabon31,50
103 Israel (extra-territorial)32,00
104 Guatemala33,00
-Seychelles33,00
106 Morocco33,25
107 Fiji33,50
-Guinea33,50
-Guinea-Bissau33,50
110 Kyrgyzstan33,60
111 Cameroon36,00
-United States of America (extra-territorial)36,00
113 Chad36,50
114 Venezuela36,88
115 Tajikistan37,00
116 Bhutan37,17
117 Peru37,38
118 Bahrein38,00
119 Tonga38,25
120 India39,33
121 Sierra Leone39,50
122 Jordan40,21
123 Algeria40,50
124 Malaysia41,00
125 Kazakhstan41,63
126 Colombia42,33
127 Burundi43,40
128 Philippines44,75
129 Maldives45,17
130 Gambia48,25
131 Nigeria49,83
132 Djibouti50,25
133 Democratic Republic of Congo50,50
134 Bangladesh53,17
135 Thailand53,50
136 Mexico53,63
137 Nepal53,75
138 Swaziland54,50
139 Azerbaijan55,40
140 Sudan55,75
141 Singapore56,00
142 Afghanistan56,50
143 Yemen56,67
144 Russia56,90
145 Tunisia57,00
146 Egypt58,00
147 Rwanda58,88
148 Saudi Arabia59,75
149 Zimbabwe62,00
150 Ethiopia63,00
151 Belarus63,63
152 Pakistan64,83
153 Equatorial Guinea65,25
154 Syria66,00
155 Libya66,50
156 Sri Lanka67,50
157 Iraq67,83
158 Palestinian Territories69,83
159 Somalia71,50
160 Uzbekistan74,88
161 Laos75,00
162 Vietnam79,25
163 China89,00
164 Burma93,75
165 Cuba96,17
166 Iran96,50
167 Turkmenistan103,75
168 North Korea108,75
169 Eritrea114,75

Αποφάσεις ΕΣΡ: Δεν πήρε βεβαίωση ο Blackman

Απορρίφθηκε η αίτηση βεβαίωσης νομίμου λειτουργίας, που είχε υποβάλει ο ραδιοφωνικός σταθμός "Αναγέννηση" του νομού Αττικής. Ο ραδιοσταθμός αυτός αποτελεί ουσιαστικά συνέχιση του γνωστού (και αρκετά δημοφιλούς και μοναδικού κατά τα άλλα) ράδιο Blackman, που εκπέμπει σήμερα στην Αττική αλλά και σε πολλές περιοχές της περιφέρειας. Η απόφαση αυτή του ΕΣΡ επιβεβαιώνει ότι παραμένουν πολύ συγκεκριμένοι όσοι έζησαν το σφράγισμα του 2001 και αδειοδοτούνται σήμερα, έχοντας συνεχίσει να εκπέμπουν ημι-παράνομα όλο αυτό το διάστημα. Κι αυτό γιατί οι όροι νομιμοποίησης είναι σε γελοίο βαθμό τυχαιοποιημένοι, ενώ το γεγονός ότι οι περιέργως αδειοδοτημένοι βρήκαν άμεσα το δρόμο τους σε μεγάλους ομίλους, λέει πολλά για την πορεία του ραδιοφώνου στην Αττική και τον ρόλο που παίζει το ΕΣΡ στο χωρό των εκατομμυρίων.

(radiofono.gr)

radiofonitzis: Και όμως, ο Blackman πληροί και τα τρία κριτήρια νομιμοποιήσης που θέτει ο "νόμος Ρουσόπουλου," τους ίδιους με τους οποίους το Στ.Ε. αποφάσισε υπέρ του ΑΤΛΑΝΤΙΣ FM πρόσφατα.