2008/07/28

Το ραδιοφωνικό τοπίο σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού...

Τη στιγμή που ο Ρουσόπουλος, ο Χατζηδάκης, το ΕΣΡ και η ΕΕΤΤ μας πουλάνε ιστορίες σχετικά με τον αριθμό συχνοτήτων που "χωράει" η μπάντα στην Αττική, την Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα και τις παρεμβολές που θα προκαλέσουν περρισότεροι σταθμοί (και σταθμοί μετά τους 101-105 FM, ανάλογα με την περιοχή), αξίζει να ρήξουμε μια ματιά σε άλλες μεγάλες πόλεις στην Ευρώπη και Αμερική για να δούμε πώς διαμορφώνεται σε αυτές το ραδιοφωνικό τοπίο.

http://www.bric-a-brac.org/radio/villes/paris.php - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Παρισίου
Στο Παρίσι, η μπάντα ξεκινάει απο τους 87.8 και καταλήγει στους 107.5, με απόσταση μεταξύ των σταθμών 0.2-0.5 mHz. Δεν υπάρχει κανένα κενό μέσα στην μπάντα, όπως προβλέπεται στην Αττική και την Θεσσαλονίκη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πώς σε ορισμένες περιπτώσεις, δύο η περρισότεροι σταθμοί μοιράζουν μια συχνότητα εκπομπής! Υπάρχει και πρόβλεψη για σταθμούς μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στο Παρίσι λειτουργούν δύο διεθνές αεροδρόμια, το De Gaulle και το Orly.

http://www.frequenze-radio.it/rm.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Ρώμης
Στην Ρώμη, η μπάντα ξεκινάει απο τους 87.6 και καταλήγει στους 107.9, και οι περρισότεροι σταθμοί έχουν απόσταση μεταξύ τους 0.2-0.3 mHz. Δεν υπάρχει κανένα κενό μέσα στην μπάντα, όπως προβλέπεται στην Αττική και την Θεσσαλονίκη. Αρκετοί σταθμοί εκπέμπουν και σε "ενδιάμεσες" συχνότητες (π.χ. 103.45, 106.31, 107.68). Στην περιοχή της Ρώμης λειτουργούν δύο διεθνές αεροδρόμια, το Fiumicino και το Ciampino.

http://www.frequenze-radio.it/mi.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Μιλάνου
Στο Μιλάνο, η μπάντα ξεκινάει στους 87.6 και καταλήγει στους 107.9, και όπως και στην Ρώμη, οι σταθμοί έχουν απόσταση μεταξύ τους 0.2-0.3 mHz στις περρισότερες περιπτώσεις. Και εδώ δεν υπάρχει κανένα κενό μέσα στην μπάντα των FM. Στην περιοχή του Μιλάνου λειτουργούν δύο διεθνές αεροδρόμια, το Linate και το Malpensa.

http://www.terra.es/personal/adolfo/tabla.htm
http://www.terra.es/personal/adolfo/tabla2.htm
http://www.terra.es/personal/adolfo/tabla3.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Μαδρίτης
Στην Μαδρίτη, η μπάντα ξεκινάει απο τους 87.5 και τελιώνει στους 108.0 (107.9 μέσα στην πόλη της Μαδρίτης) και σε πολλές περιπτώσεις στην περιοχή της Μαδρίτης οι σταθμοί έχουν απόσταση έως και 0,1 mHz μεταξύ τους ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δύο η περρισότεροι σταθμοί εκπέμπουν απο την ίδια συχνότητα, καλύπτωντας όμως διαφορετικές περιοχές. Όπως και στις άλλες πόλεις που έχουμε παρουσιάσει μέχρι τώρα, δεν υπάρχει κανένα κένο μέσα στην μπάντα των FM. Επίσης υπάρχουν και μερικοί ιδιωτικοί σταθμοί που εκπέμπουν στα μεσαία κύματα. Στην περιοχή λειτουργεί ένας διεθνές αερολιμένας, το Barajas.

http://www.radioinlondon.com/stationguide/frequencies.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Λονδίνου
Στο Λονδίνο, όπως και στις περρισότερες βορειοευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει περιορισμένος αριθμός ιδιωτικών σταθμών που λειτουργούν νόμιμα. Ωστόσο, οι περρισότεροι απο αυτούς εκπέμπουν στο πάνω μέρος της μπάντας των FM, και σχεδόν όλοι μετά τους 100 mHz, με τους περρισότερους να εκπέμπουν μεταξύ τους 104.9 και 107.8 στα FM. Υπάρχουν αρκετά μεγάλα κενά (τουλάχιστον απο νόμιμα ραδιόφωνα, όχι όμως απο πειρατικούς σταθμούς, όπως θα διαβάσετε παρακάτω) στην αρχή της μπάντας για την προστασία των συχνοτήτων του BBC (ισχύει αυτό σε όλη την Αγγλία). Αξίζει να σημειωθεί πως εκπέμπουν και αρκετοί ιδιωτικοί σταθμοί στα μεσαία (στην χώρα μας εκπέμπει στα μεσαία σχεδόν αποκλειστικά η ΕΡΑ), ενώ υπάρχουν και σταθμοί μικρής ισχύος για μειωνότητες, όπως το London Greek Radio. Εκτώς απο τους λιγοστούς νόμιμους σταθμούς που εκπέμπουν στα FM, η μπάντα του Λονδίνου ξεχείλιζει απο πειρατικούς σταθμούς, που είναι μέρος της "παράδοσης" του ραδιοφωνικού τοπίου του Λονδίνου. Υπάρχει σχετική λίστα εδώ: http://www.transmissionzero.co.uk/radio/london-pirate-radio/. Στο Λονδίνο λειτουργούν πέντε διεθνές αεροδρόμια, το Heathrow, το Gatwick, το London City Airport, το Stansted, και το Luton.

http://www.predavatel.com/tr/ist.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Κωνσταντινούπολης
Η Κωνσταντινούπολη είναι η πολή που ίσως να έχει τους περρισότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς να εκπέμπουν στα FM (άλλη ανάλογη περίπτωση είναι το Μπουένος Αϊρες της Αργετινής), με 101 νόμιμα ραδιόφωνα, παρακαλώ. Μάλιστα, πρόσφατα έγινε στην Κωνσταντινούπολη και σε μερικές άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ανακατομή συχνοτήτων απο το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο της χώρας για να "χωρέσουν" στην μπάντα όλοι αυτοί οι σταθμοί χωρίς πρόβλημα. Η μπάντα ξεκινάει στους 87.5 και καταλήγει στους 108.0. Εκπέμπουν και με μεγάλη ισχύ, μεταξύ 5-30 κιλοβατ, ενώ η κεραίες εκπομπής βρίσκουνται μέσα στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, στο σημείο Camlica. Απο τις 101 συχνότητες, μόνο οι 5 ανήκουν στην ισχυρή κρατική ραδιοφωνία, TRT. Οι σταθμοί εκπέμπουν με απόσταση 0.2 mHz μεταξύ τους με ελάχιστες εξαιρεσεις, ενώ φυσικά με τόσους σταθμούς δεν υπάρχει κανένα κενό μέσα στην μπάντα. Στην Κωνσταντινούπολη λειτουργούν δύο διεθνές αεροδρόμια, το Ataturk και το Sabiha Gocken.

http://www.predavatel.com/pt/index.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Λισαβώνας
Στην Λισαβώνα η μπάντα ξεκινάει στους 87.6 και τελιώνει στους 107.7 ενώ στην περιοχή της Λισαβώνας υπάρχει και σταθμός στους 107.9. Οι σταθμοί εκπέμπουν με απόσταση 0.1-0.6 mHz μεταξύ τους, ενώ δεν λείπουν και οι ιδιωτικοί σταθμοί απο τα μεσαία. Δεν υπάρχει κανένα κενό μέσα στην μπάντα των FM, ενω αξίζει να σημειωθεί οτι το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, το Portela, βρίσκεται μέσα στην πόλη της Λισαβώνας (κάτι αντίστοιχο με το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα).

http://www.radio-locator.com/cgi-bin/locate?select=city&city=New+York&state=NY&band=Both&is_lic=Y&is_cp=Y&is_fl=Y&is_fx=Y&is_fb=Y&format=&dx=1&radius=&freq=&sort=freq&sid=
- Ραδιοφωνικοί σταθμοί Νέας Υόρκης
Στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης εκπέμπουν 113 ραδιοφωνικοί σταθμοί στα FM και στα μεσαία. Η λίστα παραπάνω αναφέρει 112, ωστόσο υπάρχει και σταθμός στους 87.75 mHz που ενώ είναι το τηλεοπτικό κανάλι 6 της μπάντας VHF (πάντα με το σύστημα NTSC της Αμερικής) λειτουργεί κανονικά σαν ραδιοφωνικός σταθμός (http://www.pulse87.com/). Οι υπόλοιποι σταθμοί ξεκινούν απο τους 88.1 και τελιώνουν στους 107.9 ενώ εκπέμπουν μόνο σε μονές συχνότητες (π.χ. 88.1, 88.3, 88.5, 88.7). Η απόσταση μεταξύ σταθμών στα FM είναι 0.2-0.4 mHz ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις όπου δύο η περρισότεροι σταθμοί εκπέμπουν στιν ίδια συχνότητα, καλύτοντας όμως διαφορετικές περιοχές. Οι σταθμοί απο τους 88.1 μέχρι τους 91.9 είναι αποκλειστικά μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αρκετούς απο αυτούς να ανήκουν σε πανεπιστήμια, ενώ δεν λείπουν και σταθμοί μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα μετά τους 91.9 των FM. Οι περρισότεροι ιδιωτικοί σταθμοί που εκπέμπουν μέσα στην πόλη της Νέας Υόρκης εκπέμπουν απο το Empire State Building (παλαιότερα εξέπεμπαν και μερικοί απο τους δίδυμους πύργους) με ισχύ 6-6.5 κιλοβατ, ενώ στα προάστια υπάρχουν σταθμοί που εκπέμπουν απο μερικές εκατοντάδες βατ έως και 50 κιλοβατ, κάτι που επιτρέπει την λήψη τους και μέσα στην πόλη της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, ο τελευταίος σταθμός της μπάντας που εκπέμπει στους 107.9 λειτουργεί με 50 κιλοβατ! Δεν υπάρχουν κενά στην μπάντα των FM της Νέας Υόρκης. Εκτώς απο τους σταθμούς της κανονικής μπάντας των FM, εκπέμπουν και αρκετοί σταθμοί στις υποσυχνότητες 67 και 92 mHz των κανονικών σταθμών FM (που ακούγουνται με ειδικά ραδιόφωνα χωρίς συνδρομή), μεταξύ τους και τρείς ελληνόφωνοι σταθμοί. Ενώ η παραπάνω λίστα αναφέρει μόνο νόμιμους σταθμούς, δεν λείπουν και οι δεκάδες πειρατικοί σταθμοί απο την μπάντα των FM, εκπέμεποντας κυρίως απο πολυόροφες πολυκατοικίες, σε ¨τρύπες¨ μεταξύ των νόμιμων σταθμών. Στην περιοχή λειτουργούν τρία διεθνή αεροδρόμια, το John F. Kennedy, το LaGuardia, και το Newark Liberty, ενώ στα προάστια της Νέας Υόρκης υπάρχουν και άλλα επιβατικά αεροδρόμια όπως το MacArthur, το Republic, και το Westchester.

Και μια τελευταία σημείωση για το ραδιόφωνο στην Νεα Υόρκη: το 2001, λίγο μετα το κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών στον Υμηττό, είχε βγεί ο τότε υπ. Μεταφορών Χρήστος Βερελής στην τηλεόραση της ΝΕΤ και είπε, με απόλυτη σοβαρότητα, οτι σε πόλεις όπως την Νεα Υόρκη, υπάρχουν μόνο 10-15 ραδιοφωνικοί σταθμοί (δηδαλή μας έκανε και χάρη που "άφησε" 28 σταθμούς να λειτουργούν στην Αττική)!

http://www.radio-locator.com/cgi-bin/locate?select=city&city=los+angeles&state=NY&band=Both&is_lic=Y&is_cp=Y&is_fl=Y&is_fx=Y&is_fb=Y&format=&dx=1&radius=&freq=&sort=freq&sid=
- Ραδιοφωνικοί σταθμοί του Λος Άντζελες
Στην περιοχή του Λος Άντζελες εκπέμπουν 112 ραδιοφωνικοί σταθμοί στα FM και στα μεσαία (η λίστα αναφέρει 111, άλλα όπως και στην Νέα Υόρκη, υπάρχει "τηλεοπτικός" σταθμός που εκπέμπει στο κανάλι 6 VHF και ακούγεται στους 87.75 FM, λειτουργόντας σαν ραδιοφωνικός σταθμός). Οι υπόλοιποι σταθμοί ξεκινούν απο τους 88.1 και καταλήγουν στους 107.5, με απόσταση μεταξύ τους 0.2-0.4 mHz (0.8 mHz σε μια περίπτωση), ενώ και εδώ, όπως σε όλη την Αμερική, οι σταθμοί μεταξύ 88.1 και 91.9 είναι μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Οι σταθμοί της πόλης του Λος Άντζελες εκπέμπουν απο το Mount Wilson, βουνό με υψόμετρο 1.742μ βορειοδυτικά της πόλης. Οι σταθμοί του Mount Wilson εκπέμπουν με ισχύ που φτάνει τα 110 κιλοβατ (!!!), γεγονός που δίνει σε αυτούς τους σταθμούς τεράστια περιοχή κάλυψης που φτάνει έως το Μεξικό. Δεν υπάρχουν κενά στα FM του Λος Άντζελες, εκτώς απο τους 101.1-101.9, ενω στην περιοχή του Λος Άντζελες λειτουργούν πέντε επιβατικά αεροδρόμια: το LAX, το Long Beach, το John Wayne, το Burbank και το Ontario, ενώ στην κορυφή του Mount Wilson λειτουργεί αστεροσκοπίο και ραντάρ. (Φωτογραφία του Mount Wilson απο το Wikipedia: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/8b/Mtwilson_ca.jpg)

http://www.predavatel.com/ru/msk.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Μόσχας
Στην Μόσχα, υπάρχουν δύο μπάντες FM που χρησιμοποιούνται, η κανονική μπάντα 87.5-108.0 mHz και η παλαία μπάντα CCIR, που χρησιμοποιούσαν οι χώρες του Σοβιετικού μπλόκ και παραμένει σε λειτουργία μέχρι σήμερα. Οι σταθμοί στα FM εκπέμπουν μεταξύ 66.02 και 73.82 στην παλαιά μπάντα CCIR, και μεταξύ 87.5 και 107.8 στην κανονική μπάντα των FM, ενώ υπάρχουν και ιδιωτικοί σταθμοί που εκπέμπουν στα μεσαία. Η αξιοποίση της κανονικής μπάντας των FM έγινε σχετικά προσφάτα, ωστόσο η μπάντα σήμερα είναι γεμάτη χωρίς κενά. Οι σταθμοί εκπέμπουν με απόσταση 0.3-0.5 mHz μεταξύ τους. Στην περιοχή της Μόσχας λειτουργούν τέσσερα διεθνή αεροδρόμια, το Domodedovo, το Sheremetievo 1, το Sheremetievo 2, και το Vnukovo.

http://www.predavatel.com/al/index.htm - Ραδιοφωνικοί σταθμοί Τιράνων
Ακόμα και στα Τίρανα της Αλβανίας εκπέμπουν δεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί, απο τους 87.75 μέχρι τους 107.7. Υπάρχουν ακομά ορισμένα μικρά κενά στην μπάντα, ωστόσο, η ιδιωτική ραδιοφωνία στην Αλβανία παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και ακόμα ανοίγουν καινούριοι σταθμοί. Στα Τίρανα λειτουργεί ένας αερολιμένας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

  • Σε ΟΛΕΣ αυτές τις πόλεις εκπέμπουν σταθμοί ΝΟΜΙΜΑ μετά τους 101.0 και μέχρι τους 107.5-108.0 mHz
  • Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν 2-5 αεροδρόμια σε αυτές τις πόλεις.
  • Σε καμία πόλη δεν υπάρχει κενό 8 mHz, όπως προβλέπεται για την Θεσσαλονίκη, η έστω και κενό 3 mHz που προβλέπεται για την Αττική.
  • Σε όλες αυτές τις πόλεις, οι σταθμοί που αναφέρουνται εκπέμπουν νόμιμα.
  • Σε καμία πόλη δεν διαθέτει η κρατική ραδιοφωνία 13 εν λειτουργία συχνότητες στα FM, όπως προβλέπεται για την ΕΡΤ.
  • Σε όλες τις πόλεις, η αποστάσεις μεταξύ των σταθμών κυμαίνονται στις περρισότερες περιπτώσεις μεταξύ 0.2-0.4 mHz.
  • Σε αρκετές πόλεις υπάρχει πρόβλεψη για σταθμούς μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα και για πανεπιστιμιακούς σταθμούς.
  • Σε αρκετές πολείς υπάρχουν και ιδιωτικοί σταθμοί που εκπέμπουν απο τα μεσαία κύματα, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Γιατί είναι η Ελλάδα η εξαίρεση???

Δεν υπάρχουν σχόλια: