2008/07/31

Κατάχρηση συχνοτήτων απο την ΕΡΤ στην Αττική και παρατηρήσεις για τον χαρτη συχνοτήτων της Αττικής

Για ποίο λόγο έχει στην κατοχή της 13 συχνότητες στην Αττική η ΕΡΑ? Σε καμία άλλη Ευρωπαική πόλη δεν διαθέτει τόσες συχνότητες η κρατική ραδιοτηλεόραση. Ακόμα και στην Κωνσταντινούπολη των 101 νόμιμων σταθμών, η κρατική TRT εκπέμπει σε μόνο 5 απο αυτές.

Η δικαιολογία για τόσα χρόνια είναι οτι ένας σταθμός πρέπει να εκπέμψει απο τουλάχιστον δυο διαφορετικά σημεία του λεκανοπεδίου για να μπορεί να καλύψει όλες τις περιοχές. λόγο της μορφολογίας της περιοχής. Όμως, εδώ και πάρα πολλά χρόνια υπάρχει η τεχνολογία SFN (single-frequency network) που επιτρέπει σε αναλογικούς σταθμούς στα FM να εκπέμπουν στην ίδια συχνότητα ταυτόχρονα απο δυο (η περρισότερα) σημεία εκπομπής χωρίς να δημιουργούν παρεμβολές μεταξύ τους. Ακομά και στην Ελλάδα εφαρμόζεται αυτή η τεχνολογία απο μερικούς σταθμούς (π.χ. Σκαϊ και ΑΝΤ1, που εκπέμπουν απο την ίδια συχνότητα απο Υμηττό, Πάρνηθα και Αίγινα χωρίς πρόβλημα).

Δείτε και ένα σχετικό white paper που αναφέρει την εκπομπή του Antenna FM στην Αττική με την τεχνολογία αυτή: http://www.google.com/url?sa=t&ct=res&cd=1&url=http%3A%2F%2Fwww.bdcast.com%2Ffgal%2Fwhite_paper%2FA_New_Approach_to_Synchronous_FM_BCEWHP.pdf&ei=ud-QSJ3bGIPyeevPyZ4H&usg=AFQjCNEtI3uCXb4rNJ_i8rzWFIWqhMB3MA&sig2=B6qo10f3A8oDaLrDJHLPEg

“Utilizing its FXi exciter technology, Broadcast Electronics has configured, tested and successfully implemented a system that has set a new standard for digital synchronous FM performance. A system installed for Antenna FM in Athens, Greece in 2002 has proven this technology directly in comparison with other methods on the market, and has been operating successfully for over a year, and two more systems have been installed in Athens. Subsequent systems have been installed across the US, as well as in New Zealand and the Philippines”
Να αναφέρουμε επίσης οτι στην Αμερική, το FCC δίνει άδειες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς στα FM για “boosters” (εκπομπή σταθμού απο δεύτερο σημείο εκπομπής στην ίδια συχνότητα με την κεντρική, για την αποτελεσματική κάλυψη περιοχών όπου υπάρχει αδύναμο --η ανύπαρκτο-- σήμα απο τον κεντρικό πομπό του σταθμού και εφόσον ο σταθμός έχει το δικαίωμα να καλύψει την συγκεγκριμένη περιοχή μέσω της άδειας του).
http://www.fcc.gov/mb/audio/translator.html#WHATIS

Η ΕΡΤ, λοιπόν, γιατί να είναι η εξαίρεση? Δεν θα μπορούσε να εκπέμπει ταυτόχρονα στην ίδια συχνότητα απο τον Υμηττό, την Πάρνηθα, την Αίγινα, ακόμα και τα Γεράνεια? Θα χρειαστεί το πολύ 6 συχνότητες (για τους σταθμούς ΝΕΤ, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, Κόσμος, ΕΡΑ Σπορ και το νέο ραδιόφωνο της Βουλής), απελευθερώνοντας έτσι τουλάχιστον 7 συχνότητες μόνο στην Αττική για ιδιωτικόυς σταθμούς (και για τοπικούς σταθμούς μικρής ισχύος) και αρκετές νέες συχνότητες στους γειτονικούς νομούς. Θα είναι και πόιο αποτελεσματική η κάλυψη της ΕΡΑ καθώς θα μπορεί να εκπέμπει απο περρισότερα σημεία εκπομπής, ενω οι ακροατές της ΕΡΑ θα χρειαστεί να θυμούνται μόνο μια συχνότητα για το κάθε σταθμό της κρατικής ραδιοφωνίας.

Διαβάστε και ένα απόσπασμα απο την στήλη "Radio Days" της Ελευθεροτυπίας από την 11/8/96: "γ) Tακτοποίηση των ερτζιανών υπόσχεται η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο με απόδοση 20 συχνοτήτων στους ιδιώτες και 13 στην EPA. Tο τελευταίο νούμερο, ως γρουσούζικο, εικάζεται ότι θα περικοπεί δραστικά" Τί άλλαξε απο το 1996 μέχρι σήμερα?

Δείτε και ένα παράδειγμα: αν η ΕΡΑ εκπέμπει μόνο απο τους δίαυλους που προβλέπουνται για χρήση της απο τον Υμηττό (91.0, 97.9, 101.8, 103.7, 105.8) και απο τους 106.7 απο όπου σχεδιάζεται να εκπέμψει ο ραδιοφωνικός σταθμός της Βουλής, και λαμβάνοντας υπόψιν τις συχνότητες στους γειτονικούς νομόυς, απελευθερώνονται οι εξής συχνότητες για ιδιωτικούς σταθμούς: 91.6, 93.6, 95.6, 99.8, 100.1* (λαμβάνοντας υπόψιν σταθμό στην Πάρο στους 100,1, αν και προβλέπεται εκπομπή απο την Πάρο και στους 98.9 απο όπου θα εκπέμπει σταθμός και απο τον Υμηττό, και μεταφέροντας τους 100.3 του Υμηττού στους 100.4), 100.7, 101.0, 102.8, 103.1, 103.4 και 107.0. 'Ολα αυτά χωρίς οι νέες συχνότητες να πέφτουν πάνω σε συχνότητες γειτονικών νομών απο κέντρα εκπομπής που υπάρχει πιθανή παρεμβολή απο τον Υμηττό.

Θα μπορούσαν να εκπέμψουν επιπλέον σταθμοί στους 101.6 (μεταφέροντας την ΕΡΑ Σπορ στους 101.9 απο τους 101.8), 104.1, 104.7, 106.0 (μεταφέροντας την ΝΕΤ στους 105.7 απο τους 105.8), 106.3, 107.5 και 107.8. Άλλες 7 συχνότητες δηδαλή, που φέρνει τον αριθμό συχνοτήτων για ιδιωτικούς σταθμούς στην Αττική στους 54. Όσο για το θέμα των παρεμβολών, απο τη στιγμή που εκπέμπουν σταθμοί στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Βόρεια Πελοπόνησο μεταξύ τους 105 και τους 108 (περιοχές που είναι στον εναέριο διάδρομο προσγείωσης αεροπλάνων πρός το Ελ. Βενιζέλος, και απο που το σήμα τους μπορεί να φτάσει μέχρι την Αττική, ειδικά εαν υπάρχουν "κενά" στην μπάντα), δεν βλέπω ποίο είναι το πρόβλημα να εκπέμψουν σταθμοί και στην Αττική σε αυτή την ζώνη συχνοτήτων. Ειδικά το 2001 και το 2002, μετά το μεγάλο κλείσιμο σταθμών στον Υμηττό υπήρχαν μεγάλα κενά στην μπάντα των FM, και στα Σπάτα εύκολα έφτανε το σήμα σταθμών απο την Έυβοια, την Πελοπόνησο και τις Κυκλάδες. Εγώ προσωπικά είχα ακουσεί το 2001-2002 με απλό walkman και με πολύ καλό σήμα σταθμό απο την Σύρο (που πλέον δεν λειτουργεί) και άλλο σταθμό απο την Κάρυστο μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρόμιου Ελ. Βενιζέλος, τη στιγμή που αρκετά απο τα ραδιοφωνά του Υμηττού παρουσιάζαν χιονάκια. Το ΕΣΡ, μάλιστα, είχε κάνει σύσταση σε αρκετούς σταθμούς απο αυτές τις περιοχές....λόγο γεωγραφίας (το σήμα αυτών των σταθμών έφτανε μέχρι την Αττική).

Θα μπορούσαν να εκπέμψουν και σταθμοί απο το Αιγάλεω, που προσφέρει ικανοπιοιτική κάλυψη του Λεκανοπεδίου και τον νοτίων προαστίων (χωρίς να χρειαστεί δεύτερο σημείο εκπομπής στην Αίγινα, όπως προβλέπεται για τους σταθμούς του Υμηττόυ, που το σήμα τους δεν θα φτάνει μέχρι τα νότια προάστια της Αθήνας), ενώ το σήμα απο αυτό το κέντρο εκπομπής δεν θα φτάνει μέχρι τα Σπάτα, λόγο του Υμηττού και της Πεντέλης που "κόβουν" το σήμα απο το Αιγάλεω.

Επίσης μου κάνει εντύπωση πως η συχνότητα 87.5 δεν προβλέπεται για εκπομπή σε καμία περιοχή της Ελλάδος, ενώ η 87.6 προβλέπεται μόνο σε τρείς περιοχές. Ποία είναι η δικαιολογία για αυτές τις συχνότητες? Με τους σταθμούς της Αττικής να ξεκινούν απο τους 87.7, θα μπορούσε να βγεί κάποιος σταθμός μικρής ισχύος στους 87.5, η να χορηγηθούν αυτές οι δύο συχνότητες σε γειτονικούς νομούς.

Εκτώς από όλα αυτά, είναι αξιοσημειώτο πως δεν προβλέπουνται συχνότητες για το υπόλοιπο του νομού Αττικής, ειδικά περιοχές όπως το Λάυριο, την Κερατέα, το Σούνιο, την Νέα Μάκρη και οι υπόλοιπες παραλιακές περιοχές της Ανατολικής Αττικής, που έχουν αρκετά μεγάλο πλυθισμό και όπου σε πολλά σημεία δεν φτάνει σήμα απο τον Υμηττό, την Πάρνηθα, η την Αίγινα. Στο νέο χάρτη συχνοτήτων, αυτές η περιοχές φαίνεται να καλύπουνται επίσημα μόνο απο τις λίγες συχνότητες που προβλέπουνται για την νότια Έυβοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: