Σημαντικές ανισότητες μεταξύ των περιοχών της χώρας -συγκρίνοντας τον αριθμό των κατοίκων που αυτές φιλοξενούν- καταγράφονται στο νέο αναλογικό Χάρτη Συχνοτήτων για τη ραδιοφωνία που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και ο οποίος θα ρυθμίσει τη ραδιοφωνική αγορά όχι μόνο του κέντρου, αλλά και της περιφέρειας, τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια.
Παρά το ότι η κατανομή του αριθμού των συχνοτήτων και κατ' επέκταση των αδειών, θα έπρεπε να βρίσκεται σε απόλυτη σχέση με τον πληθυσμό της κάθε περιοχής -αφού αυτός είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το μέγεθος της ραδιοφωνικής αγοράς- κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
Ειδικότερα και όπως προκύπτει από μια «δεύτερη ματιά» στο νέο Χάρτη Συχνοτήτων, «μεγάλος χαμένος» από τη νέα κατανομή είναι η περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς και όμορες με αυτήν περιοχές -όπως η Χαλκιδική- σε αντίθεση από την άλλη με περιοχές της Πελοποννήσου, οι οποίες εμφανίζουν δυσανάλογο αριθμό συχνοτήτων σε σχέση με τον πληθυσμό που κατοικεί σε αυτές. Η Μεσσηνία, η Αχαΐα (Πάτρα, Αίγιο) κ.ά. και ως εκ τούτου και ολόκληρη η περιοχή της Πελοποννήσου, είναι από τους κερδισμένους, παρά το ότι κατά τόπους υπάρχουν και εκεί "ριγμένοι".
Επισημαίνεται ότι από τη σύγκριση αυτή, εξαιρούνται βεβαίως οι παραμεθόριες περιοχές (του Αιγαίου, του Έβρου κ.λπ.), οι οποίες για εθνικούς πρώτα από όλα λόγους, επιβάλλεται να πάρουν ένα σημαντικό αριθμό συχνοτήτων -όπως και έγινε- ακόμα και εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί είναι πολύ λιγότερες από τον αριθμό των αδειών που προβλέπονται.
Συνολικά στην επικράτεια προβλέπονται 117 κέντρα εκπομπής, σε 81 διευρυμένες γεωγραφικές περιοχές (και όχι νομούς πλέον), που περιλαμβάνονται σε 11 διαμερίσματα.
Η περιοχή της Θεσσαλονίκης
Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη, που καλύπτει γεωγραφικό χώρο στον οποίο κατοικούν περισσότερα από 1,7 εκατ. κατοίκων (1,2 εκατ. μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης) και όπου επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν νομίμως περισσότερες από 60 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, ο νέος Χάρτης, δίνει μόλις 28 άδειες. Επίσης στη Χαλκιδική, στην οποία μετακινείται τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλο μέρος του νομού Θεσσαλονίκης, δόθηκαν 6 άδειες.
Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Πάτρας και του Αιγίου -στις οποίες κατοικούν περίπου 400 χιλιάδες κάτοικοι συνολικά- δίνεται ουσιαστικά ο ίδιος αριθμός αδειών με τη συμπρωτεύουσα, αφού στην Πάτρα δίνονται 16 άδειες και στο Αίγιο (κωμόπολη του νομού Αχαΐας, που απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από την Πάτρα) δίνονται 12 άδειες.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή ωστόσο είναι η κατανομή των αδειών στην ευρύτερη περιοχή του νομού Μεσσηνίας, - ο αριθμός των κατοίκων της περιοχής, δεν υπερβαίνει τις 150 χιλιάδες- όπου δίνονται 20 άδειες μόνο για το κέντρο εκπομπής της Μεσσηνίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι παράλληλα προβλέπονται και άλλες 9 άδειες για το κέντρο εκπομπής της Σμέρνας (Ηλείας) που ωστόσο βρίσκεται λίγο έξω από τα διοικητικά όρια της Μεσσηνίας.
Η κατανομή στις Περιφέρειες
Ενδιαφέρουσα είναι και η κατανομή σε επίπεδο περιοχών, αφού στη Μακεδονία (Ανατολική, Κεντρική και Δυτική με πληθυσμό περίπου 2,62 εκατομμύρια) υπολογίζεται ότι εκχωρούνται συνολικά 140 άδειες. Αντίθετα στην Πελοπόννησο (με πληθυσμό περίπου 1,3 εκατομμύρια κατοίκους) εκχωρούνται 154 άδειες και ενώ παράλληλα στην Κρήτη (που έχει περίπου το μισό πληθυσμό της Πελοποννήσου, αφού οι κάτοικοί της ξεπερνούν τις 600 χιλιάδες) οι άδειες που εκχωρήθηκαν ανέρχονται συνολικά σε 68 (Ηράκλειο, Χανιά και Λασίθι από 20 και το Ρέθυμνο 8), το 1/3 δηλαδή της προηγούμενης περίπτωσης.
Οι περιοχές του νέου χάρτη
Ακόμα και σύμφωνα με την κατανομή του νέου χάρτη στις γεωγραφικές περιοχές που αυτός ορίζει -και οι οποίες επισημαίνεται ότι στις κάποιες περιπτώσεις δεν ταυτίζονται με τις Περιφέρειες της χώρας και τις πόλεις που αυτές περιλαμβάνουν η σειρά διαμορφώνεται με τρόπο δυσανάλογο σε σχέση με τον πληθυσμό.
Έτσι στην πρώτη θέση βρίσκεται η Πελοπόννησος (πληθυσμού 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων) με 154 άδειες, ενώ ακολουθούν, Εύβοια και Αττική (πληθυσμού αθροιστικά 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων) με 110 άδειες (εκ των οποίων επισημαίνεται ότι οι 40 άδειες -δηλαδή σχεδόν το 1/3- αφορούν στο νομό Αττικής αποκλειστικά), η Δυτική και Κεντρική Μακεδονία (πληθυσμού 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων) με 110 άδειες επίσης (το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τη Θεσσαλονίκη) και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα (300 χιλιάδων κατοίκων) με 84 άδειες, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (πληθυσμού 610 χιλιάδων κατοίκων), με 77 άδειες, η Κρήτη (πληθυσμού 600 χιλιάδων κατοίκων) με 68 άδειες, η Θεσσαλία (πληθυσμού 740 χιλιάδων κατοίκων) με 58 άδειες και ακολουθούν η Ήπειρος και το Βόρειο Ιόνιο με 64 άδειες, το Κεντρικό Αιγαίο με 52 άδειες, η Δυτική και Κεντρική Ελλάδα (σε αυτήν δεν περιλαμβάνεται η περιοχή της Πάτρας) με 51 άδειες και τέλος το Βόρειο Αιγαίο με 36 άδειες.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Πηγή: Ναυτεμπορική (http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/28/1544369.htm)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου