Στην παρουσίαση του νέου χάρτη συχνοτήτων FM που έγινε πρίν λίγες μέρες, ο υποργοί επικρατείας κ. Ρουσόπουλος και μεταφορών κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσαν ότι πάνε να κάνουνε κάτι που θυμίζει Ευρώπη. Όμως, αν πραγματικά θέλουν να μας θυμίσουν Ευρώπη, τότε γιατί η μπάντες των FM είναι γεμάτες σε χώρες όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Πορτογαλία...ακόμα και στην Τουρκία? Εκει δεν υπάρχει κίνδυνος να πέσει κανένα αεροπλάνο?
Αυτό το φαινόμενο να μην εκπέμπουν σταθμοί πάνω απο τους 101 η τους 102 (όπως προβλέπεται στην Θεσσαλονίκη) η τους 105 στα FM (όπως προβλέπεται στην Αττική) είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο γιατί σε καμία άλλη χώρα όπου υπάρχει ανεπτυγμένη ραδιοφωνία δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός σε τόσο μεγάλο κομμάτι της μπάντας. Στην Αμερική, Καναδά, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες υπάρχουν σταθμοί απο τους 87,5 (η σε μερικές περιπτώσεις 87,7) μέχρι τους 107,9-108 χωρίς να υπάρχει τόσο μεγάλο κένο στην μπάντα. Και χωρίς να δημιουρεί πρόβλημα στην αεροναυτιλία. Και ειδικά σε χώρες όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Τουρκία, οι σταθμοί εκπέμπουν απο την μία ακρή της μπάντας στην άλλα με απόσταση 0,2-0,4 mHz χωρίς κενά όπως αυτά που προβλέπουνται απο τον δικό μας χάρτη συχνοτήτων.
Τα προβλήματα παρεμβολών συνήθως δεν δημιουργούνται απο τον αριθμό τον συχνοτήτων που λειτουργούν σε μια περιοχή. Δημιουργούνται απο σταθμούς που χρησιμοπιούν φτηνά, κακής ποιότητας μηχανήματα χωρίς φίλτρα, η εκπέμπουν με υπερβολικά κιλοβάτ, η δεν εκπέμπουν με κατευθηντικό σήμα σε περιπτώσεις που πρέπει να αποφύγουν την κάλυψη συγκεγκριμένων περιοχών. Όμως, ο νέος χάρτης συχνοτήτων δεν καθορίζει ισχύ εκπομπής για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Δηδαλή θα μπορούν να εκπέμπουν με βαρβάτα κιλοβατ, όπως σήμερα, ενώ σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, οι ιδιωτικοί σταθμοί περιορίζουνται σε μερικές εκατοντάδες βατ η 1-2 κιλοβατ, με αποτέλεσμα να αποφέυγουνται οι παρεμβολές στην αεροναυτιλία και μεταξύ ραδιοφωνικών σταθμών και επιτρέποντας την λειτουργία περρισότερων σταθμών ανα περιοχή.
Μου φαίνεται οτι για να υπάρχει αυτή η εξαίρεση στην Ελλάδα, είτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το σύστημα ραδιοβοηθημάτων που λειτουργεί στην χώρα μας, η, κάτα την γνώμη μου ποίο πιθανό, η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει "κάβα" συχνοτήτων για μελλοντική αδειοδότηση "φιλικών" σταθμων (π.χ. κάποιο καινούριο κομματικό ραδιόφωνο--που δεν θα χρειαστεί άδεια λειτουργίας- η κάποιο νέο ραδιόφωνο κάποιου μεγαλοεκδότη-μαφιόζου των ΜΜΕ). Όπως ακριβώς έγινε και στην Αττική, που απο 20 έγιναν 45 τα νόμιμα ραδιόφωνα με σχεδόν όλα να ανήκουν σε μεγάλους όμιλους ΜΜΕ, σε κόμματα, δήμους και εκκλησίες ενώ οι μικροί έμειναν για τα καλά εκτώς παιχνιδιού.
Απο το 2001 είχα πάντα μια απορία...αν η κατάσταση που επικρατεί τόσα χρόνια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι τόσο επικίνδυνη για την αεροναυτιλία, τότε οι ίδιοι οι βουλευτές και οι υπουργοί, που μας τα λένε αυτά, δεν φοβούνται να πετάξουν κάπου στην Ελλάδα με αεροπλάνο? Δεν φοβούνται για τις ζωές τους? Και βάζουν και τις ζωές όλων που ταξιδέυουν αεροπορικώς σε κίνδυνο? Γιατί αν είναι πράγματι τόσο επικίνδυνο όπως λένε, τότε δεν θα έπρεπε να πετάει κανένα αεροπλάνο στην Ελλάδα. Άλλα κάτι μου λέει οτι όλα αυτά είναι απλώς ιστορίες για να φοβήσουν τον κόσμο και για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους, περιορίζοντας τον αριθμό των σταθμών σε τέτοιο μικρό αριθμό για να μπορούνε να επιβιώσουν μόνο οι μεγάλοι καναλάρχες, εκδότες και κολλητοί των κομμάτων και τον πολιτικών.
Επίσης ο Ρουσόπουλος κάνει μεγάλο λάθος όταν λέει οτι το φαινόμενο της τοπικής τηλεόρασης παγκοσμίως υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Προφανώς δεν θα γνωρίζει για την κατάσταση σε πολλές άλλες Ευρωπαικές χώρες οπού υπάρχουν πολλοι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, και σε χώρες όπως η ΗΠΑ, όπου όλα τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν τοπικό χαρακτήρα και απλώς μερικά απο αυτά συνεργάζουνται με τα εθνικά δίκτυα για μετάδοση του προγράμματος τους σε κάθε περιοχή της χώρας. Στην Αμερική, για παράδειγμα, σε κάθε περιοχή υπάρχουν *μόνο* τοπικοί σταθμοί, άλλοι με δικό τους αυτόνομο πρόγραμμα χωρίς συνεργασία με κάποιο δίκτυο (CBS, NBC, ABC κλπ.) και άλλοι που συνεργάζουνται με αυτά τα δίκτυα άλλα έχουν και δικό τους τοπικό πρόγραμμα (κυρίως ειδήσεις) μερικές ώρες την ημέρα. Υπάρχουν και οι λεγόμενοι "low power" σταθμοι (σταθμοί χαμηλής ισχύος) που καλύπτουν γειτονίες, κωμόπολεις και χωρία με εκπομπές τοπικού χαρακτήρα.
Κάτι, όμως, που είναι καθαρά ελληνικό φαινόμενο χωρίς να μας το πει ο Ρουσόπουλος, είναι η εξαίρεση των κομματικών ραδιοφωνικών σταθμών απο την διαδικασία χορήγησης άδειας λειτουργίας. Αυτό πραγματικά δεν ισχύει σε κανένα άλλο κράτος, και δεν νομίζω οτι υπάρχουν καν κομματικά ραδιόφωνα σε άλλες χώρες, τουλάχιστον στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Και τέλος, άλλο ένα ελληνικό φαινόμενο στο νέο χάρτη συχνοτήτων των FM είναι η (αναμενόμενη) μη-πρόβλέψη για σταθμούς τοπικού, μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα (low power FM). Κάτι που ισχύει στις περρισότερες Ευρωπαικές και λοιπές δυτικές χώρες, όπου μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί, τοπικοί συνδεσμοί, πανεπιστήμια, λύκεια, νοσοκομεία, συλλόγοι, οργανώσεις, κλπ. εκπέμπουν νόμιμα στα FM με σταθμούς μικρής ισχύος, καλύπτοντας μια μικρή περιοχή και χωρίς να παρεμβάλουν σε "μεγάλους" σταθμούς και να "τρώνε" απο την πολύτιμη διαφημηστική πίτα τους. Στην Αμερική, μάλιατα, η μπάντα των FM απο τους 88,1 μέχρι τους 91,9 είναι *αποκλειστικά* για τέτοιου έιδους σταθμούς, ενώ σε πολλές άλλες Ευρωπαικές χώρες υπάρχει πρόβλεψη για σταθμούς τοπικού η μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Για να δώσω και ένα επιπλέον παράδειγμα, στην Νέα Υόρκη, υπάρχουν για σχεδόν 20 χρόνια τώρα δύο ελληνόφωνες εκπομπές, το Κόσμος FM και το Ακτίνα FM, που μεταδίδουν το πρόγραμμα τους μέσω σταθμού μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα στους 91,5 στα FM, ενώ τρείς άλλοι ελληνόφωνοι σταθμοί, οι Hellas FM, Greece 365 και Διασπορά FM, εκπέμπουν επι 24ωρη βάση σε υποσυχνότητες κανονικών σταθμών FM των 67 και 92 mHz και ακούγουνται με ειδικό ραδιόφωνο (χωρίς συνδρομή), ενώ μέσω τέτοιων υποσυχνοτήτων εκπέμπουν πολλοί άλλοι σταθμοί που καλύπτουν τις ανάγκες μέρος του πλυθισμού που δεν καλύπτουνται απο τα ιδιωτικά ραδιόφωνα (π.χ. άλλοι ξενόγλωσσοι σταθμοί, ειδικοί σταθμοί για άτομα με πρόβλημα ακοής, κλπ. Αυτός ο θεσμός είναι ανύπαρκτος στην Ελλάδα.
Γιατί να μην μπορεί μια κοινότητα, ένα μικρό νησί η χωρίο που δεν καλύπτεται επίσημα απο τον χάρτη συχνοτήτων, να δημιουργήσει δικό του σταθμο μικρής εμβέλιας? Ποίον θα ενοχλήσει δηδαλή? Τους μεγάλους σταθμούς που θα βαράνε τα κιλοβατ? Γιατί να μην υπάρχουν ραδιοφωνικοί σταθμοί στα πανεπιστήμια? Ακόμα και στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκπέμπουν 101 ραδιοφωνικοί σταθμοί στα FM (νόμιμα, παρακαλώ!) υπάρχουν και φοιτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί. Εμείς σαν έλληνες νομίζουμε ότι είμαστε ποίο πολιτισμένοι απο τους Τούρκους γείτονες μας, άλλα στην πράξη, δεν είμαι και τόσο σίγουρος για αυτό.
2008/07/28
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
θα μπορουσες να βαλεις την πηγή:
http://serres-media.blogspot.com/
Αγαπητέ φίλε, εγώ σας είχα στείλει το κείμενο. Ευχαριστώ για την δημοσίευση!
οκ φιλε μου ευχαριστουμε πολυ.
Δημοσίευση σχολίου